Angajații Dacia se pregătesc să iasă în stradă împotriva Guvernului PSD-Tudose! Producția fabricii de la Mioveni va fi oprită pentru câteva ore.
"Nimeni nu a mai îndrăznit să ia din banii muncitorilor", acuză revoltați sindicaliștii, mintitnd totodată și de lipsa autostrăzii Sibiu-Pitești.
Sindicaliștii sunt însă amenințați de primarul din Mioveni că vor fi înlocuiți cu roboți. Ion Georgescu este de părere că protestele repetate ale sindicatelor Dacia conduc la blocarea producției în uzină, ceea ce afectează activitatea companiei.
,,Dacă mai exagerează cu aceste proteste de blocare a producției, în 2020 sau 2022 s-ar putea să vedeți mai mulți roboți pe platforma Dacia. Roboții nu au nevoie de antidot, nu au nevoie de echipament de protecție, au productivitate maximă, nu fac rebuturi, sunt doar consumatori de energie electrică și ulei”, a spus primarul pentru B1 TV.
„Cred că majoritatea care intră pe porțile uzinei au văzut roboții la poartă; ăștia nu dau examen, nu fac nici mitinguri”, adaugă acesta.
Angajaţii Dacia ies în stradă împotriva Guvernului PSD: “Veți fi înlocuițși cu roboți. Ăia nu fac mitinguri”
#DIRECT_ONE_v61lq8#
Circa 8.000 de angajaţi ai uzinei Dacia vor participa la mitingul de marți. Oamenii se tem că peste câteva luni se vor trezi cu leafa mai mică cu circa 20%.
„Nu înţelegem rostul acestei treceri, acestei bulversări a sistemului de salarizare, ca atare vom protesta nu numai pe 7 noiembrie, vom protesta până vor renunţa la această măsură”, a declarat Ion Iordache, viceliderul Sindicatul Automobile Dacia.
Angajaţii de la Mioveni câştigă jumătate din salariul colegilor din Franţa, dar cu 50% mai mult decât media pe economie din România. E drept însă că producţia Dacia trage din greu la exporturi, unul dintre motoarele economiei
“Protestul nostru din 7 noimebrie care va îcepe la ora 12.30 și se va axa şi pe faptul că toate guvernele din România au amânat mereu construcţia autostrăzii Piteşti – Sibiu, care este vitală pentru noii constructori de autotorisme şi pentru Munteni”, mai spune Iordache.
Dacă Autostrada Sibiu Piteşti nu va fi gata până în 2020, reprezentanţii Automobile Dacia ar putea lua măsuri radicale. Lipsa unei infrastructuri rutiere bune în România a fost motiv de nemulţumire şi pentru reprezentanţii Ford. Dacă uzinele Dacia s-ar închide, am pierde zilnic exporturi de 17-18 milioane de euro.
În 2015, vânzările Dacia au reprezentat 2,8% din PIB-ul țării și 7,3% din exporturi.