Angajații CFR protestează joi în fața Ministerului Muncii. Care este motivul pentru care oamenii ies în stradă

Angajații CFR protestează joi în fața Ministerului Muncii. Care este motivul pentru care oamenii ies în stradă
Sursa foto: Ministerul Muncii și Solidarității Sociale / Facebook

Federația Sindicatelor Transporturilor Feroviari din România va organiza joi, 26 septembrie, un protest în fața sediului Ministerului Muncii și Solidarității Sociale. Protestul se va organiza între orele 9:45 și 12:00, timp în care angajații CFR își vor exprima nemulțumirile legate de legea prin care au fost recalculate pensiile.

De ce sunt nemulțumiți angajații CFR

Oamenii vor protesta joi în urma nemulțumirilor cu privire la legea prin care au fost calculate pensiile. Protestatarii sunt împotriva recalculării pensiei în plată a ceferiștilor pensionari ce au lucrat în grupe de muncă și/sau în condiții de muncă speciale/deosebite după o formulă greșită/ incompletă a Legii nr 360/2023. Această formulă dă pensia recalculată mult mai mică decât pensia în plata ce a fost calculată cu o formulă de calcul bună din legea anterioară, transmite ziare.com. 

Un alt motiv de protest este abrogarea art.34 din Legea nr 195/2020 privind Statutul Personalului Feroviar ce s-a făcut tot prin Legea nr. 360/2023. În perioada 1 ianuarie 2024- 31 august 2024, 10.000 de angajați CFR s-ar fi putut pensiona mai devreme cu 5 ani. Aceștia aveau un stagiu complet de cotizare de 35 de ani, dintre care 30 la Siguranța Circulației Feroviare.

Protestatarii sunt nemulțumiți și de neaplicarea de la data de 1 septembrie 2024 la alți aproxmativ 10.000 de angajați CFR a articolului 28.(1), lit. l) din Legea nr 360/2023, care i-ar fi putut încadra în condiții de muncă speciale.

Cine va participa la protest

La mitingul de protest de pe 26 septembrie vor participa și alți pensionari, precum minerii, siderurgiștii, persoanele care au lucrat în agricultură, cadrele militare disponibilizate.

De asemenea, vor participa și pensionari la care pensia recalculată după Legea nr 360/2023 le-a ieșit și lor tot mai mică decât pensia pe care o au în plată și care în consecință consideră că formula de calcul a legii nr 360/2023 este incompletă sau greșită pentru pensionarii ce au lucrat ca salariați în grupe de muncă și/sau in condiții speciale/deosebite de munca și care consideră și aceștia că Legea nr 360/2023 este o lege bună doar pentru pensionarii ce au fost salariații ce au lucrat doar în condiții normale de muncă.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`