Angajații castelului Peleș sunt acuzați de fraudă. Ce metodă foloseau pentru a vinde biletele de acces
Mai mulți angajați ai muzeului Peleș și ghizi ai unor agenții turistice sunt acuzați că ar fi revândut biletele de intrare. Banii obținuți prin această metodă frauduloasă nu ar fi ajuns niciodată în conturile instituției, ci ar fi fost păstrați și împărțiți între membrii grupării.
Revânzarea biletelor nu este o metodă nou apărută la Castelul Peleș, ci datează încă din anii ’50, când castelul de la Sinaia și-a deschis pentru prima dată porțile publicului. Această schemă frauduloasă a fost lăsată „moștenire” printre angajații instituției, iar câștigurile ajung să fie scrise în numere cu multe zerouri, au dezvăluit surse din interior, pentru Libertatea.
Cum acționa gruparea de la Castelul Peleș
Rețeaua de la Castelul Peleș și-a extins în timp metodele frauduloase de a face bani, iar astăzi se poate „mândri” cu două metode eficiente, care suplimentează considerabil veniturile membrilor grupării.
Atunci când un grup mare de turiști alege să viizteze castelul din Sinaia, de obicei, ghidul este cel responsabil de achiziționarea biletelor. După ce se face accesul în muzeu, tichetele nu sunt aruncate la coș și astfel ajung să fie revândute altui grup de vizitatori. Banii obținuți din revânzare nu mai ajung în casieria muzeului, ci sunt împărțiți între membrii rețelei.
A doua variantă a afacerii nu aduce la fel de mulți bani, însă este mai sigură. Turiștii sunt abordați pe aleile Peleșului de un angajat al muzeului, care le promite că, în schimbul unei sume simbolice, de 10-20 de lei, poate cumpăra mai repede bilete. Cu banii adunați astfel, complicele va cumpără bilete pentru studenți, a căror preț este unul redus (37,5 lei), chiar dacă turiștii au achitat prețul integral (150 lei). Diferența de bani rămâne la membrii rețelei.
Potrivit unor surse judiciare, citate de Libertatea, inclusiv Poliției Prahova este are la cunoștințe aceste practici, după ce, în 2018, un angajat care a fost prins vânzând bilete pentru studenți unui grup de pensionari. Parchetul de pe lângă Judecătoria Sinaia a decis să renunțe la anchetă, prejudiciul fiind prea mic. Ancheta l-a vizat doar pe angajatul prins asupra faptului, nefiind menționați și ceilalți complici ai gruprii.
Chiar dacă se poate plăti și cu cardul, POS-ul este mai mareu stricat
Sistemul de plată cu cardul, introdus în urmă cu doi ani, ar fi fost un impediment pentru gruparea de la Castelul Peleș. Nu a durat mult până ca membrii acesteia să găsească o soluție. Dispozitivul electronic (POS-ul) prin care turiștii pot face plata cu cardul se defectează des, mai ales în zilele de weekend când numărul de vizitatori este foarte mare. Cum doar reprezentanții firmei de mentenanță pot repara sistemul de plată electronic, avaria POS-ului oferea suficient timp grupării pentru a acționa în modul caracteristic.
Veniturile Castelului Peleș
Muzeul Național Peleș a raportat, în 2021, un venit din vânzarea biletelor de acces de peste 6 milioane de lei, de peste 9 milioane de lei, în 2022, de peste 15 milioane de lei, în 2023 și de peste 14 milioane, până la 31 octombrie 2024. Creșterea spectaculoasă a veniturilor a avut loc în contextul în care numărul turiștilor care au ajuns la Peleș a rămas aproape constant, iar prețul biletelor nu a fost modificat.
Ministerul Culturii a anunțat că va trimite luni, 11 noiembrie, Corpul de Control la Muzeul Peleș.