Angajații care amenință că pleacă la muncă în străinătate. Salariile lor pot scădea la 2.500 de lei

Angajații care amenință că pleacă la muncă în străinătate. Salariile lor pot scădea la 2.500 de lei
Foto simbol: Pixabay

Pe șantiere este revoltă. Muncitorii în construcții cer Guvernului să nu elimine facilitățile fiscale pe care le au, astfel ei vor pleca din nou în străinătate. Specialiștii cred că este nevoie de o mărire a taxelor în agricultură, construcții și IT pentru că facilitățile nu se mai justifică acum, mai ales că piața muncii și-a revenit în ultimii cinci ani.

Culiță Ene lucrează de 30 de ani în construcții și spune că s-a întors din Germania pentru că putea câștiga la fel de bine și în România. Este foarte nemulțumit de propunerea guvernanților de a elimina facilitățile fiscale și spune că va pleca din nou în străinătate dacă va primi un salariu mai mic, informează observatornews.

„Colegii sunt foarte supăraţi, asta discutăm de când a anunţat Guvernul. Dacă Guvernul nu ne dă cât de cât o portiţă să putem supravieţui şi aici, în România, noi o să ne orientăm de unde am venit”, spune Culiţă Ene, dulgher.

Angajații din agricultură, construcții și IT au fost scutiți de impozituvl pe venit de 10%. Mai mult, și contribuțiile pentru pensii și muncă sunt mai mici decât în celelalte sectoare, iar salariul minim brut este de 3.000 de lei în construcții.

Care vor fi consecințele

„Consecinţele imediate vor fi, pe de-o parte, plecare multor specialişti, mai ales calificaţi, în vestul Europei, iar cei mai puţin pregătiţi vor pleca în piaţa neagră”, este de părere Cristian Erbaşu, Federaţia Patronatelor din Construcţii.

„Acelaşi lucru îl spun şi angajatorii din IT. Avem datoria să contribuim fiecare la bunul mers al cetăţii. În momentul în care fiecare industrie care a ajuns să primească nişte privilegii continuă să lupte pentru ele, neînţelegând momentul istoric extrem de dificil, nu ne facem bine”, spune Gabriel Biriş, consultant fiscal.

Salariile vor scădea

O parte dintre fiscaliști cred că facilitățile acordate celor din construcții nu își mai au rostul, pentru că sectorul și-a revenit după criza forței de muncă din ultimii ani. Dar, patronatele susțin că pe șantiere arm ai fi nevoie de cel puțin 100.000 de muncitori și că o schimbare legislative va duce la scăderea salariilor.

„Un necalificat va trece de la 3.150 de lei la 2.500 de lei, dacă se elimină facilităţile în totalitate, iar dacă se elimină parţial, undeva la 2.800″, adaugă Cristian Erbaşu, Federaţia Patronatelor din Construcţii. În construcţii lucrează acum în jur de jumătate de milion de angajaţi.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`