Aparițiile fostului președinte Traian Băsescu sunt tot mai dese în ultima perioadă.Interviurile lui Băsescu sunt apreciate de unii și criticate de alții.
De asemenea, fostul șef al statului critică neregulile din justiție, politicienii certați cu legea și chiar pe șeful statului, Klaus Iohannis.
În acest context, Andrei Pleșu susține tabăra celor care nu sunt de acord cu ieșirile atât de dese ale lui Traian Băsescu. Scriitorul este de părere că, după 10 ani de mandat, fostul președinte ar fi trebuit să-și ia o pauza mai lungă și să nu intervină pe scena politică deoarece i-ar putea fi compromis mandatul prezidențial.
“Nu ştiu dacă domnul Traian Băsescu are, la ora actuală, un sfătuitor cinstit şi inteligent. Pe de altă parte, nu ştiu dacă, avîndu-l, l-ar asculta. Dar sfătuitorul cu pricina ar trebui să-i spună apăsat că i-ar prinde bine să facă, măcar pentru şase luni, sau un an, un pas înapoi. Să se abţină. Să accepte o ieşire din scenă elegantă.
Să nu dea mereu impresia că, dacă nu iese la bătaie, se plictiseşte. Să nu se tot justifice, să nu se tot răfuiască, băţos, cu ”urmaşii”, cu instituţiile, cu mapamondul. Să facă o cură de tăcere”, afirmă Andrei Pleșu într-un articol pentru Adevărul.
Jurnalistul amintește și despre ultimul interviu al lui Traian Băsescu. Pleșu îi critică pe jurnaliștii de la Relitatea TV pentru atitudinea lor.
“În emisiunea cu pricina, un grup de hărţuitori volubili aveau, în sfîrşit, ocazia, să dea de pămînt cu zmeul-zmeilor. Ipochimenul nu mai avea bîrlog, nu mai avea oaste, nu mai era şef! Aşa că pe el, cu toată muniţia din dotare! Evident, nici el nu se lăsa mai prejos (nu-i stă în fire). Dar era încolţit, defensiv, minoritar. Nici legile jurnalismului decent, nici legile unui minim protocol al raportului ”gazdă-invitat” nu mai contau. Conta supremaţia ghiontului, a replicii ”rupătoare”, a ”libertăţii de expresie”. Studioul de televiziune părea să se fi mutat din salonul de primire al casei, din amenitatea sufrageriei, în zona dependinţelor, unde nimeni nu mai ţine seama de etichetă”, mai scrie gazetarul.
“E mult mai uşor să te răţoieşti mereu la unii şi la alţii (cam la aceiaşi), să dai cu tifla unui fost preşedinte, să explici poporului cum e cu capitalismul, cu ”reacţiunea” şi cu dreptatea… În locul lor, aş fi mai ambiţios”, adaugă Pleșu.
Jurnalistul spune că actualii moderatori nu numai că nu mai țin cont de legile jurnalismului, dar se transformă în megafoane ale neamului, uitând că trebuie să fie neutri.
“În ultimii ani am văzut o sumedenie de gazetari de televiziune contaminaţi de ceea ce aş numi >: în faţa camerei de luat vederi, ei simt cum le clocoteşte în vine ”misiunea”, cum creşte în ei statuia, cum se transformă în megafoane ale neamului şi ale Duhului Sfânt. Puţină modestie, puţină măsură, puţin bun-gust n-ar strica. În definitiv, meseria de gazetar nu are (sau nu ar trebui să aibă) nimic în comun cu aceeea de procuror naţional, de predicator, sau de guru”, conchide Andrei Pleșu.