Secretarul de stat Andrei Baciu a vorbit, la Actualitate cu Tudor Mușat, despre certificatul verde digital, lansat în data de 1 iulie.
„Până în acest moment sunt 340.000 de certificate emise, în ultimele 30 minute au fost solicitate 18.000 de certificate digitale. 97% dintre certificatele eliberate au fost pentru vaccinare, doar 2,7% au fost certificate eliberate pentru testare.
Platforma funcționează foarte bine și reprezintă ceea ce așteptam cu toții, o formulă digitală la o abordare care până acum a fost făcută manual, iar astfel s-au creat cozi și timp de așteptare.
Situația epidemiologică s-a îmbunătăți peste tot la nivel european, a venit sezonul estival și oamenii au început să călătorească, dar virusul este printre noi, așa că mai sunt condiții pentru anumite țări.
Așa că se impun anumite condiții precum vaccinare, trecerea prin boală sau absența virusului din organism. Problema, până acum, era că aceste documente erau atestate pe hârtie.
Certificatul digital se descarcă extrem de simplu, de la certificat-covid.gov.ro.
De aici, în câteva clipe se poate obține un cod QR, pe care îl scanezi, fie îl păstrezi pe telefon, fie în format fizic, pe hârtie, iar când ai trecut frontiera pur și simplu scanezi codul”, a explicat secretarul de stat în Ministerul Sănătății, pe B1 TV.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
“Sunt avantaje individuale pe care le câștigăm ca urmare a vaccinării și sunt avantaje colective. Atunci când o proporție semnificativă de oameni dintr-o comunitate se vaccinează și se ajunge la o comunitate de grup semnificativă, virusul nu se mai poate transmite.
Dacă din 10 oamnei, 5 sunt vaccinați, au o imunitate dată de vaccin și încă dou-trei au trecut prin boală, mai sunt două persoane expuse. Este foarte greu ca virusul să trecă de la o persoană la alta. Atunci epidemia se topește”, a precizat secretarul de stat.
Pe de altă parte, acesta a precizat că există în continuare un număr mic de români care se vaccinează din cauza problemelor logistice, în special în mediul rural:
Este o situație destul de eterogenă, București, Cluj-Napoca se apropie de 50% din populație vaccinată. Știm că există o problemă în mediul rural și aici lucrurile nu pot fi făcute fără sprijinul autorităților locale.
Dacă în București sau într-un oraș mare oricine a vrut să se vaccineze au făcut acest lucru. În mediul rural nu este așa. Sunt 45%-50% din populația țării care trăiește în mediul rural.
Imaginați-vă un sat care nu are medic de familie de câțiva ani, nu are niciun fel de dispensar, cabinet medical de niciun fel și accesul la informații medicale este foarte scăzut. Primul centru de vaccinare la 20 km.
Dacă acel sat ar avea 1.000 de locuitor și 500 ar dori săs e vaccineze, câți credeți că ar străbate 20-30km să se vaccineze acum? Foarte puțini. Acesta este conceptul de a crea accesibilitate maximală la vaccin. Adică să fie vaccinarea foarte simplă de făcut, să fie la o opțiune ușoară.
Există în continuare un sector important de oameni care doresc să se vaccineze sau care nu sutn împotriva vaccinării însă există această chestiune logistică.