Andreea Pora, dezvăluiri despre Laura Codruța Kovesi. Ce are de spus jurnalista despre șefa DNA

Andreea Pora, dezvăluiri despre Laura Codruța Kovesi. Ce are de spus jurnalista despre șefa DNA
foto: independent.md

Jurnalista Andreea Pora vine cu o serie de dezvăluiri despre șefa DNA Laura Codruța Kovesi, totul în cadrul unui editorial publicat de revista22.ro, în care se întreabă care sunt greșelile procuroarei-șef a Direcției Naționale Anticorupție și dă cărțile pe față.

"Marele și unicul atu al lui Kövesi în războiul cu tabăra penalilor vor fi exact dosarele. Mai exact, condamnările pe care procurorii ei le vor obține în instanțe. Acestea vor fi măsura eficienței, profesionalismului și independenței DNA. Până atunci, lui Kövesi nu-i rămâne decât să se ferească de excese. De orice fel. Linșajul sistematic la care e supusă șefa DNA îmi aduce aminte de cele similare ale căror victimă a fost ani în șir Daniel Mo­rar. Kövesi nu beneficiază de alt sprijin din partea președintelui Iohannis decât acela de a fi fost reconfirmată în funcție și de a primi din când în când mesaje lem­noase pro-anticorupție. Nu ni-l putem ima­gina pe Iohannnis atacându-i pe pe­nali, pledând împotriva unor modificări ale Codurilor, punând la punct judecători CCR, așa cum făcea pe vremuri Băsescu. Kö­vesi nu are de partea ei o voce au­to­rizată care să preia din atacuri și să răs­pun­dă campaniei anti-DNA, așa cum a avut Morar. Kövesi are însă de partea ei ceva ce Morar nu a avut: opinia publică. Este de altfel și capcana, una dintre ele, în care a căzut Kövesi. Se raportează prea mult la percepția publicului larg", a explicat Pora.

"Opinia publică a devenit cel mai prețios aliat al lui Kövesi, care a reușit să-l ca­pa­citeze într-un interval relativ scurt. Cum? În principal datorită avalanșei dosarelor de răsunet, cu inculpați de rang înalt din politică și afaceri, dosare cu prejudicii de milioane de euro. A sentimentului cvasi-general că a dispărut instituția «intan­gi­bi­lilor». Spectacolul mediatic a fost și el pe măsură, mulți au spus că este un hei-rup ostentativ, cu riscuri pe termen lung. Opinia pu­bli­că a căpătat însă încredere și a trecut de partea lui Kövesi. Pe de o parte, Kövesi a început să transmită mesaje cu un pronunțat, chiar dacă justificat, con­ținut populist (cu banii nerecuperați din prejudicii s-ar putea «construi auto­străzi» sau «dubla salariile medicilor» etc.). Afirmațiile nu au rămas netaxate de adversari, principala acuză fiind că șefa DNA începe să se comporte ca un poli­tician. În fapt, Kövesi acționa în logica războiului pentru opinia publică, așa cum făcea de altfel și tabăra penalilor. De cealaltă parte, penalii sunt mulți, agresivi, obraznici și motivați de spaima pușcăriei, au televiziuni întregi și jurnaliști plătiți la bucată, sunt omniprezenți și omnipotenți pentru că au legea în mână. Un război ine­gal. Strategia lor e simplistă și deloc nouă: inducerea suspiciunii că dosarele sunt prost făcute, că procurorii lucrează la nor­mă și se bazează prea mult pe denunțuri și pe interceptările SRI-ului.

Nou e însă «transferul dictatorului». Cum «stăpânul instituțiilor de forță», cel la co­manda căruia se «fabricau» dosarele și se plăteau polițele politice (asta era linia ata­curilor) a trecut de partea cealaltă a bari­cadei, în locul lui penalii au întronat-o pe Kövesi. Nu pe Iohannis. Pe de o parte, pentru că așa cereau interesele momen­tu­lui și pentru că președintele nu se potrivea tiparului, pe de alta, pentru că au crezut că noul dictator va putea fi îngenuncheat mai ușor. S-au înșelat. Propaganda penală i-a atribuit lui Kövesi rolul de stăpână absolută a «binomului» și susține că țara e condusă de facto de ea (și Coldea). A în­ceput cumva Kövesi să sufere de «sin­dro­mul Mesia»? Adică, a început să creadă, ca mulți alții, desigur, că fără ea țara e pierdută? Că rolul ei în această lume și în acest moment este unul istoric? Aparent, pare că, dimpotrivă: atrage mereu atenția că DNA nu poate singură curăța România de corupție, că e indispensabilă implicarea cetățenilor. Simplă retorică și strategie de război sau reală credință? Aliatul e însă capricios și nu se ridică la înălțimea aștep­tărilor, ca dovadă că urăște corupția, dar votează corupții. Situație în care Kövesi rămâne singură împotriva tuturor. Sin­gu­ră cu «sindromul Mesia»? Nu am un răs­puns. Pot doar să observ că adversarii știu să speculeze această posibilitate, insi­nu­ând că aliatul din sondaje a abandonat-o, iar anticorupția e un eșec, din moment ce în alegerile locale au fost votați primari pe­nali. Evident, nimic mai fals. Marele și unicul atu al lui Kövesi în războiul cu tabăra penalilor vor fi exact dosarele. Mai exact, condamnările pe care procurorii ei le vor obține în instanțe. Acestea vor fi măsura eficienței, pro­fe­sio­nalismului și independenței DNA. Până atunci, lui Kövesi nu-i rămâne decât să se fe­rească de excese. De orice fel", a încheiat jurnalista.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`