Andreea Moldovan, medic și secretar de stat în Ministerul Sănătății, a explicat faptul că valul trei al pandemiei de coronavirus este diferit de primele două, deoarece virusul are o transmisibilitate mai mare, iar numărul de pacienți tineri cu forme de boală moderate sau chiar severe este și el mai mare. Aceasta a ținut apoi să precizeze că restricțiile anti-COVID sunt menite să ne ajute, nu au rol punitiv sau coercitiv.
„Valul 3 e deosebit faţă de celelalte două, pentru că vine cu o transmisibilitate mai mare şi cu un număr mai mare al pacienţilor tineri cu afectări moderate sau severe, ceea ce e mai mult decât un efort pentru sistemul sanitar” , în conextul în care „personalul medical se străduieşte de mult timp să facă faţă unei pandemii pe care n-a mai întâlnit-o niciunul dintre noi”, a declarat, duminică, Andreea Moldovan.
Andreea Moldovan: Valul 3 e deosebit de celelalte, pentru că vine cu o transmisibilitate mai mare şi cu mai mulți pacienţi tineri cu afectări moderate sau severe / Măsurile ne ajută, nu au rol punitiv
Aceasta a subliniat apoi că masca de protecție a salvat multe vieți până acum, iar restricțiile au rolul de a ne ajuta, nicidecum nu sunt punitive.
„Sunt măsuri care ne ajută, le aplică şi alte ţări, le aplicăm şi noi, şi cred că depinde de fiecare dintre noi să le înţelegem, să le acceptăm şi să le aplicăm corect. Măsurile ne ajută să trecem peste acest val şi să ajungem, la un moment dat, la liman”, a continuat secretarul de stat.
„Cu cât măsurile acestea vor fi mai puţin ferme sau vor fi eludate de către populaţie, cu atât menţinerea lor se va justifica pe o perioadă mai lungă de timp”, a mai susținut Moldovan.
Acesta a afirmat apoi că ne va fi mai ușor să respectăm regulile dacă ne gândim că la finalul acestei perioade grele ne așteaptă normalitatea pe care ne-o dorim atât de mult: „Să ne gândim cu toţii, e un moment greu acum, dar pe care trebuie să-l trăim tocmai ca să putem ajunge la un moment dat la acea normalitate pe care ne-o dorim”.