Anda Caropol a murit. Era una dintre cele mai apreciate actrițe ale Teatrului Nottara (VIDEO)

Anda Caropol a murit. Era una dintre cele mai apreciate actrițe ale Teatrului Nottara (VIDEO)
Anda Caropol. Sursa foto: Teatrul Nottara / Facebook

Actrița Anda Caropol a încetat din viață la vârsta de 84 de ani. Cei care doresc să-i aducă un ultim omagiu o pot face joi, 14 decembrie , între orele 11.00 și 14.00, în foaierul Teatrului Nottara.

„Actrița Anda Caropol a trecut în eternitate. De o desăvârșită discreție, inocență și iubire pentru meserie, Anda Caropol și-a petrecut în Teatrul Nottara peste cincizeci de ani, timp în care a jucat roluri cuceritoare, alături de unii dintre cei mai mari actori ai teatrului românesc, de la George Constantin la Ștefan Iordache, de la Gilda Marinescu la Alexandru Repan.

Născută în 1939, Anda Caropol a absolvit în anul 1960 Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică, specializarea „Arta actorului”, la clasa profesorului A. Pop Marţian. A debutat în „Sonet pentru o păpuşă“ de Sergiu Fărcăşan, în regia lui Lucian Giurchescu. În „Hamlet”, în regia lui Dinu Cernescu, a fost Ofelia unui Hamlet celebru, interpretat de Ștefan Iordache. A mai jucat în „Au fost odată două orfeline”, în regia Sandei Manu, „Henric al IV-lea” de Luigi Pirandello, în regia lui Lucian Giurchescu, și „O casă onorabilă” de Horia Lovinescu, „O lună la țară”, de Turgheniev, „Bună seara, domnule Wilde!”, și a interpretat încă multe alte roluri, atât în teatru, cât și în film.”, a transmis Teatrul Nottara, pe Facebook.

Caropol a spus despre ea la un moment dat: „𝘈𝘮 𝘧𝘰𝘴𝘵 𝘮𝘦𝘳𝘦𝘶 𝘵𝘪𝘮𝘪𝘥𝘢̆ 𝘴̗𝘪 𝘧𝘰𝘢𝘳𝘵𝘦, 𝘧𝘰𝘢𝘳𝘵𝘦 𝘮𝘰𝘥𝘦𝘴𝘵𝘢̆. 𝘋𝘢𝘳 𝘢𝘮 𝘧𝘰𝘴𝘵 𝘮𝘶𝘯𝘤𝘪𝘵𝘰𝘢𝘳𝘦 𝘴̗𝘪 𝘱𝘦𝘳𝘴𝘦𝘷𝘦𝘳𝘦𝘯𝘵𝘢̆. 𝘕𝘶 𝘮-𝘢𝘮 𝘭𝘶𝘱𝘵𝘢𝘵 𝘯𝘪𝘤𝘪𝘰𝘥𝘢𝘵𝘢̆ 𝘱𝘦𝘯𝘵𝘳𝘶 𝘷𝘳𝘦𝘶𝘯 𝘳𝘰𝘭. 𝘈𝘮 𝘮𝘶𝘯𝘤𝘪𝘵 𝘵𝘰𝘢𝘵𝘢̆ 𝘷𝘪𝘢𝘵̗𝘢 𝘤𝘶 𝘱𝘢𝘴𝘪𝘶𝘯𝘦 𝘴̗𝘪 𝘥𝘢̆𝘳𝘶𝘪𝘳𝘦, 𝘧𝘢̆𝘳𝘢̆ 𝘴𝘢̆ 𝘮𝘢̆ 𝘨𝘢̂𝘯𝘥𝘦𝘴𝘤 𝘴𝘢𝘶 𝘴𝘢̆ 𝘢𝘴̗𝘵𝘦𝘱𝘵 𝘥𝘦 𝘶𝘯𝘥𝘦𝘷𝘢 𝘷𝘳𝘦𝘰 𝘳𝘦𝘤𝘰𝘮𝘱𝘦𝘯𝘴𝘢̆. 𝘙𝘰𝘭𝘶𝘳𝘪𝘭𝘦 𝘢𝘶 𝘷𝘦𝘯𝘪𝘵 𝘦𝘭𝘦 𝘭𝘢 𝘮𝘪𝘯𝘦”

Anda Caropol, un om cu adevărat devotat teatrului

„”În fiecare an, la fiecare aniversare, îmi doresc să-mi găsesc o clipă de reculegere pentru toţi prietenii mei dragi, actori şi regizori, care nu mai sunt alături de noi, de care îmi este tare dor şi de la care mai aştept şi acum un telefon”, îmi spunea de ziua dumneai acum cu atât de mulți ani în urmă că mi-e greu să-i număr. Vocea, ţinuta, prezenţa, umorul, toate acestea reprezentau atuurile actriţei Anda Caropol.

Juca din credinţă, cu devotament, aşa cum cere profesia, cu o anumită rigoare. (…) A suferit de o boală incurabilă, TEATRUL. De-a lungul carierei a fost profesionistă, nu și-a încurcat colegii, a fost cinstită cu profesia pe care și-a ales-o şi pe care a iubit-o şi pe care s-a bucurat să o facă până nu demult.

O să ne lipsiți, minunată doamnă! Dumnezeu să vă odihnească în pace!”, a scris, pe Facebook, Elena Loreta Popa, o apropiată a actriței.

Reacția UNITER la moartea Andei Caropol

Un mesaj emoționant a transmis și UNITER: „Vă mulțumim și vă suntem recunoscători, doamna Anda Caropol, pentru darul imens făcut nouă, publicului, și fenomenului teatral românesc”.

„Un om care parcă împrăștia liniște în juru-i, un om echilibrat, cu privire melancolică, de a cărei prezență s-a bucurat colectivul Teatrului Nottara vreme de peste 50 de ani… Anda Caropol a fost apreciată de colegi pentru seriozitatea în munca la scenă, pentru sensibilitatea și pentru modestia ieșite din comun.

A interpretat sute de roluri cu o captivantă finețe, cu fragilitate și migală microscopică, transmițând iar și iar o nebănuită putere de expresie. Anda Caropol a știut și s-a bucurat să poată dărui teatru cu râvnă nedisimulată. (…) Dumnezeu să-i odihnească sufletul în pace!”, a transmis UNITER, pe Facebook.

Anul trecut, Andei Caropol i s-a făcut rău în holul teatrului, în timp ce participa la vernisajul unei expoziții. Actrița ar fi avut probleme cu tensiunea, la fața locului fiind chmeat un echipaj SMURD.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
21:45 - PSD: Susținem dreptul oricărei persoane de a alege și de a fi aleasă. CCR trebuie să prezinte rapid motivele care au stat la baza deciziei de invalidare a candidaturii doamnei Diana Șoșoacă
21:27 - Lucian Romașcanu, după declarația lui Florin Roman privind decizia CCR: PSD nu are nicio implicare în justiție. Când ai dileme și dificultăți să îți vezi candidatul în finală, despre dl. Ciucă vorbesc, începi să dai rateuri de gândire
21:06 - Florin Roman (PNL): Eliminarea Dianei Șoșoacă din cursa pentru Cotroceni, făcută prin mâna majorității PSD din CCR, este o făcătură marca PSD
20:46 - Diana Șoșoacă, după ce i-a fost anulată candidatura la prezidențiale: „Mă sună foarte mulți din Sfatul Înțelepților, mă sună generali din armată. Este timpul să acționăm”
20:10 - Elena Lasconi, „reacție la cald” după decizia CCR: „Interdicția de a candida dată Dianei Șoșoacă pare la prima vedere un vis împlinit pentru domnul Marcel Ciolacu”
19:55 - Volodimir Zelenski spune că le va prezenta aliaților „Planul Victoriei” pentru „un final just al războiului cu Rusia”. Reuniune la Baza Ramstein din Germania
19:26 - CCR a anulat candidatura Dianei Șoșoacă la alegerile prezidențiale. Decizia este definitivă
19:10 - Accident violent pe Valea Oltului. O tânără a murit și alte două persoane au fost rănite
18:51 - Horoscop Alina Bădic săptămâna 6 – 12 octombrie 2024. O conexiune specială cu elemente de destin (VIDEO)
18:44 - Îl va primi în sfârșit Mircea Cărtărescu?