Traficul în reţelele de comunicaţii va creşte cu până la 50% în contextul muncii la distanţă şi a mutării cursurilor şcolare şi universitare în mediul online, prognozează Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM).
În acest context, ANCOMa transmis, în urmă cu o săptămână, celor mai importanţi operatori de telefonie şi internet o înștiințare pentru a se pregăti să ia măsurile necesare și posibile pentru a evita și a soluționa posibilele situații de congestie sau întrerupere a traficului de voce și/sau de date.
‘Analizadatelor transmise de operatori arată că ne putem aştepta la creșteri de trafic estimate de unii furnizori la peste 50% față de situațiile normale, reprezentând deci o provocare și pentru furnizarea de comunicații electronice.
Pentru a asigura continuitatea furnizării serviciilor în cazul creşterii traficului de date, furnizorii au monitorizat încărcarea şi nivelul de trafic din reţelele proprii, precum şi alţi parametri de calitate ai rețelei. Furnizorii au efectuat un management al riscului şi au identificat o serie de ameninţări şi riscuri posibile, care se referă cel puţin la securitatea serviciilor şi a reţelelor, a aprovizionării cu echipamente comerciale necesare serviciilor de comunicaţii electronice şi au iniţiat acţiuni de evitare sau diminuare a acestor riscuri’, anunță ANCOM într-un comunicat.
În condițiile în care majoritatea românilor luicreazăd e acasă, dar șia faptului că elevii vor petrece mai mult timp pe Internet, fie pentru lecții online, fie pentru entertainment,este de așteptat ca serviciile de comunicații electronice cele mai utilizate în aceste cazuri – respectiv serviciile de voce mobilă și serviciile de acces la internet fix și mobil – să cunoască o creștere semnificativă a traficului.
ANCOM mai atrage atenția și asupra faptului că ‘traficul, care în mod obișnuit se derula în interiorul unei rețele private (instituție, agent economic), să va derulapeste rețeaua publică’.
‘Furnizorii de rețele publice de comunicații electronice sau de servicii de comunicații electronice destinate publicului au obligația de a lua toate măsurile de securitate adecvate pentru a administra riscurile la adresa securității rețelelor și serviciilor de comunicații electronice astfel încât să asigure un nivel de securitate corespunzător riscului identificat și să prevină sau să minimizeze impactul incidentelor de securitate asupra utilizatorilor şi rețelelor interconectate, conform unei reglementări ANCOM.’, se mai arata in comunicat.
Până în acest moment ANCOM nu a primit reclamații cu privire la deteriorarea calității serviciului de internet.