Licitația pentru licențele 5G se amână. Grindeanu: Sunt lucruri care țin de securitate. Memorandumul semnat de Guvernul României și Guvernul SUA nu a fost tradus în legislația primară și nu ține loc de lege

Licitația pentru licențele 5G se amână. Grindeanu: Sunt lucruri care țin de securitate. Memorandumul semnat de Guvernul României și Guvernul SUA nu a fost tradus în legislația primară și nu ține loc de lege
Foto: George Forcoș

EXCLUSIV ONLINE // Sorin Grindeanu, președintele ANCOM, a anunțat că licitația pentru licențele 5G se amână, aceasta urmând a avea loc cel mai probabil în prima jumătate a anului 2020, dacă se respectă toți pașii necesari.

Grindeanu a susținut că, acum două luni, Guvernul României și Guvernul SUA au semnat un memorandum pe 5G, numai că acest document nu ține loc de lege. Noi suntem obligați să oferim operatorilor toate datele și condițiile și nu putem face acest lucru acum deoarece memorandumul nu a fost tradus în legislația primară, a mai explicat el.

Nu sunt îndeplinite condițiile pentru ca licitația să fie organizată până la finele anului

„ANCOM, fie că vorbim de aceasta sau de alte licitații pentru celelalte tehnologii, este o instituție extrem de transparentă, care dorește să transmită operatorilor toate informațiile necesare pentru a organiza o licitație transparentă și care să ofere participanților toate informațiile, astfel încât să poată să construiască oferte și bugete. Calendarul pentru frecvențe pentru licitații a fost public și s-a terminat perioada de consultare publică cu părțile interesate. Cert este că, în acel calendar, am încercat să ne ținem de el. ANCOM s-a ținut extrem de bine de calendar.

Factori care nu țin doar de noi ne-au dus în situația de astăzi. În urmă cu aproape două luni, Guvernul României și Guvernul SUA au semnat un memorandum pe 5G pe care îl consider benefic. Sunt lucruri care nu țin doar de comunicații, ci și de securitate. Acel memorandum nu ține loc de lege. Pentru a putea fi alocat, trebuiau pași în legislația primară. Noi suntem obligați să oferim operatorilor toate datele și condițiile, ca să vină cu oferte care să stea în picioare.

Pentru că nu a fost trandus în legislația primară, nu putem să transmitem operatorilor toate informațiile necesare. Până la finele anului, Comisia Europeană va furniza un set de măsuri legate de cerințe de securitate a rețelelor. Un lucru de care iarași trebuie să ținem cont.

Al treilea punct e legat și de necesitatea ca viitorul guvern, care întocmeste bugetul pe anul 2020, să aprobe taxele de licență și calendarul de achitare al acestor taxe.

Tot ceea ce a ținut de ANCOM, ne-am aflat într-un anumit calendar. Pașii ceilalți care nu țineau doar de noi ne-au dus în situața de a amâna licitația pentru frecvențele 5G”, a declarat Sorin Grindeanu, președintele ANCOM.

Grindeanu a precizat că licitația se poate organiza în prima jumătate a anului 2020 doar dacă se respectă toți pașii.

Este licitația un eșec pentru că nu se organizează în 2019?

Șeful ANCOM a mai susținut că el a văzut memorandumul, dar acesta e strict secret și nu poate da mai multe informații.

„Odată cu semnarea memorandumului, am transmis atât către Administrația Prezidențiala, cât și pentru Guvern adrese prin care am cerut transpunerea memorandumului în legislația primară. Probabil că și perioada de agitație politică a dus la nerealizarea acestei transpuneri.

Memorandumul în sine este strict secret, transpunerea în sine este transparentă. Sunt lucruri care sunt necesare și vor lua un parcurs normal de legiferare. Cei care fac oferte trebuie să stie toate informațiile”, a insistat Grindeanu.

Întrebat dacă licitația este un eșec pentru că nu se face până la finele anului, șeful ANCOM a răspuns: „Nu ne putem face că nu exista acest memorandum. Doar că el nu ține loc de lege. Vorbim de companii care trebuie să își construiască bugete, vorbim de predictibilitate. Au nevoie de transparență în momentul în care vin și cumpără ceva de la statul român. Ne-am fi dorit să facem această licitație în acest an, dar în condițiile pe care le-am enunțat mai devreme. Atâta timp cât aceste condiții nu sunt îndeplinite, nu considerăm normal să mergem mai departe cu această licitație. România va rămâne în top legat de noile tehnologii. Nu am niciun fel de dubiu!”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:16 - Sfârșit tragic pentru primul urs polar văzut în Islanda din 2016. Animalul a fost împușcat de poliție
23:14 - Marcel Boloș: Majorările de salarii au avut impact pe buget. Știu că pare destul de ciudat că au crescut încasările la buget, dar în același timp s-a mărit și deficitul / Care este explicația
22:54 - Mii de animale și-au pierdut viața în urma inundațiilor din Galați și Vaslui. Care este bilanțul
22:31 - Câți bani primim de la UE pentru pagubele generate de inundații. Ciucă: „România nu a fost reprezentată de către premierul Ciolacu la întâlnirea crucială”
22:28 - Un salvamar a fost amendat cu 1.000 de euro pentru că a salvat o femeie de la înec. Ce s-a întâmplat de fapt
21:58 - Oana Florea (PSD): Eu nu îl văd pe Klaus Iohannis în Parlament. Cum ar putea el să intre în lift cu 5 senatori odată sau să stea în bancă? S-ar potrivi la Comisia de turism, Comisia de sport, dacă ar veni la birou (VIDEO)
21:54 - Mihaela Popa (România Renaște), despre „amendamentul Iohannis”: „Sunt lucruri care atentează la democrație și asta e poate cel mai grav când faci o lege pentru un om” (VIDEO)
21:54 - Românii au intrat pe piața imobiliară dintr-o țară din Africa. Pot câștiga 3.000 de euro lunar din chirie
21:22 - O țară din Europa a reintrodus serviciul militar obligatoriu. Cât timp vor dura stagiile militare
21:13 - Reacția lui Cristi Danileț, după ce judecătoarele au anulat condamnarea de 13 ani și 8 luni de închisoare a lui Mario Iorgulescu: “Nu am nicio îndoială că …”