Anchetatorii au aflat care era „bomba cu ceas” de la care a izbucnit incendiul la Ferma Dacilor. Autoritățile și Cornel Dinicu au ignorat-o
Incediul de la Ferma Dacilor a pornit de la un televizor instalat la mansarda pensiunii, pe care copiii l-ar fi folosit până spre dimineaţă pentru jocuri video. Aceasta este concluzia procurorilor după ce au pus cap la cap toate probele ridicate din Tohani şi au audiat martorii.
Televizorul ar fi pornit incendiul
Incendiul în care au murit opt oameni, printre care si trei copii, a pornit de la un televizor, potrivit expertizelor din dosar. Aparatul era în priză în sufrageria din mansardă.
Aproape de ora cinci dimineaţă, după multe ore în care fusese folosit încontinuu, televizorul a scos fum şi s-a aprins, spun martorii. Alte aparate electrice, lăsate nesupravegheate, au contribuit la declanşarea tragediei. Unul dintre supravieţuitori, fiul bodyguardului Lucian Ene, le-a spus anchetatorilor.
„Consider că focul a plecat de la mansardă, respectiv din livingul unde era televizorul. Știam că televizorul se încingea destul de des, iar un angajat al fermei le-a spus copiilor să închidă televizorul pentru a se mai răci”
O scânteie a fost însă neglijenţa criminală a administratorilor pensiunii, spun anchetatorii. Totul, cu sprijinul funcţionarilor din primăria Gura Vadului. Toţi au ştiut de bomba cu ceas pe care stătea Ferma dacilor, dar au închis ochii, arată procurorii.
Iar şirul neregulilor nu s-a oprit. Desi se plângea că firma de electricitate nu îi măreşte instalația electrică potrivit nevoilor pe care le are complexul, Cornel Dincu a încercat să devină prosumator.
De șapte ori mai multe panouri fotovoltaice decât trecuse în acte
Ancheta mai arată că patronul ar fi montat de şapte ori mai multe panouri fotovoltaice decât trecuse în acte şi s-ar fi acoperit cu documente false. Cornel Dinicu a aflat astăzi că va rămâne după gratii.
Concret, instalaţia îi permitea maximum 23 de dispozitive, iar Cornel Dinicu a pus 150. Ar fi fost cumpărate panourile de la un prieten din Suedia și ar fi plătit pentru ele în jur de 15 mii de euro.
Cornel Dinicu susţine în continuare că la mijloc este vorba de o mână criminală
Mai exact, o firmă din Bucureşti a montat panourile la pensiune şi le-a trecut în acte pe toate cele 150. Când furnizorul de electricitate i-a pus în vedere că instalaţia de la fermă nu suportă atâtea dispozitive cifrele s-au redus din pix.
Ca să acopere urmele, în procesele verbale au fost trecut datele unei firme din Timiş, despre care procuorii spun ca nu are nicio legătură cu afacerea Ferma Dacilor.
Cornel Bodea, specialist în energie, a spus pentru Observator: Dacă eu am o racordare la reţeaua de distribuţie cu o putere de 8 kw este supradimensionată o instalaţie de 60 de kw, atunci când am soare şi produc, produc mai mult decât pot absorbi.