ALERTĂ în Caraș-Severin! Locatarii unui bloc, supuși analizelor, după ce au fost expuși unei scurgeri de mercur

Publicat: 05 03. 2020, 21:46
foto: Pixabay

Locuitorii unui bloc din Moldova Nouă, Caraș-Severin, vor face analize medicale, vineri, după ce alţi doi locatari din imobil, mamă şi fiu, şi-au făcut analizele din proprie iniţiativă, rezultatele arătând o depăşire a valorilor de mercur din organism.

„În cursul zilei de azi (joi, 5 martie; n.r.), directorul executiv al DSP Caraş-Severin, Dănilă Miloş, a purtat discuţii cu dr. Mihai Gafencu, de la Spitalul Louis Ţurcanu despre rezultatele analizelor şi semnificaţia medicală a acestora. În vederea gestionării situaţiei respective, conducerea DSP a luat legătura şi cu dr. Radu Alexandru Macovei, de la Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti, domnia sa confirmând că se impun analize medicale pentru toţi locatarii scării de bloc. În acest context, a fost contactată Bioclinica Timişoara, care a dovedit deschidere şi va sprijini această acţiune, punând la dispoziţia DSP kiturile de recoltare specifice, ridicate în cursul zilei de joi de către o maşină a DSP Caraş-Severin, iar vineri, 6 martie 2020, vor fi recoltate probele”, a declarat Daniel Botgros, purtătorul de cuvânt al DSP Caraş-Severin, scrie Agerpres.

Plata analizelor va fi susținută de autoritatea locală, acestea realizându-se cu sprijinul Spitalului Orăşenesc Moldova Nouă, la sediul instituţiei medicale.

La sfârșitul lunii februarie a fost reclamată prezenţa unor biluţe dintr-o substanţă care părea a fi mercur, pe o suprafaţă de aproximativ doi metri pătraţi.

Astfel, în urma cercetărilor efectuate de către reprezentantul DSP Caraş-Severin, sosit la faţa locului, împreună cu cei ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Semenic”, s-a constatat că în uscătoria dintre etajele II şi III a fost vărsată dintr-un recipient o substanţă asemănătoare mercurului, aceasta ajungând pe exteriorul blocului şi pe sol.

Ulterior, a fost identificat un recipient de plastic cu 0,25 ml cu mercur. Toată cantitatea de mercur rămasă a fost apoi colectată, după care a fost predată în custodia DSP Caraş-Severin, urmând ca o firmă autorizată să o preia şi să o distrugă.

Cu toate acestea, atunci, nicio persoană din acel bloc nu a acuzat eventuale stări de rău.