Analist economic, previziuni sumbre despre deficitul României: „Ne pune în conflict cu Comisia Europeană în condițiile procedurii de deficit excesiv” / „România, cea mai mare cotă din UE ca plăți către angajații din sectorul bugetar” (VIDEO)

Analist economic, previziuni sumbre despre deficitul României: Ne pune în conflict cu Comisia Europeană în condițiile procedurii de deficit excesiv / România, cea mai mare cotă din UE ca plăți către angajații din sectorul bugetar (VIDEO)
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Măsurile luate în calcul de coaliția PSD-PNL pentru a face economii la buget nu au nicio șansă să acopere gaura bugetară imensă, consideră analiștii. Fie că este vorba despre tăierea a 200.000 de posturi neocupate încă la stat, fie despre reducerea utilităților la nivelul ministerelor, sunt slabe șanse ca Guvernul să încheie anul cu un deficit mai mic de 6%, mult peste ținta de 4,4%, consideră  Adrian Codîrlașu, vicepreședinte CFA România. Acesta a precizat într-o intervenție pentru B1 TV că deficitul va fi asemănător cu cel de anul trecut, fapt ce ne va pune în conflict cu Comisia Europeană:

„Practic fiind posturi vacante ele nu produc nicio cheltuială. E vorba de o potențială economie viitoare nemai angajând acei oameni pe acele posturi. Ar avea efect probabil în 2024 și în anii ulteriori. Mai sunt totuși puține luni din acest an și până s-ar ocupa acele posturi, probabil multe nu s-ar ocupa…economia ar fi minimă în acel an. Ar conta pentru anul viitor.

Șansele sunt foarte mari să depășim această țintă de 4,4 %. Opinia mea este că vom avea un deficit bugetar undeva spre 6% din PIB, comparabil cu cel de anul viitor ce ne pune în conflict cu Comisia Europeană în condițiile procedurii de deficit excesiv. Ceea ce ar însemna ca anul viitor să facem economii substanțiale să ducem măcar undeva sub 4%, lucru extrem de greu d efăcut dat fiind că este an electroal”.

Nici măsura liberală, de a reduce unele cheltuieli la nivelul ministerelor nu va duce la economii substanțiale:

„Impactul este totuși mic, nu ne va duce cu deficitul bugetar unde ne dorim noi, la 4,4%. Dacă ne uităm pe structura cheltuielilor  de stat, România are cea mai mare cotă din UE ca și plăți către angajații din sectorul bugetar. Suntem numărul unu în Europa la această pondere. Cea mai mică pondere o are Germania. Noi avem aproape dublu cheltuielile de a menține aparatul public decât Germania”.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`