Agenția Națională de Administrare Fiscală a declarat, prin vocea președintelui instituției, Gelu Diaconu, că o țară nu poate funcționa fără firme, la fel cum nu poate funcționa nici dacă evaziunea fiscală este tratată ca până în prezent.
Declarațiile șefului ANAF vin în contextul afirmației președintelui Klaus Iohannis de marți potrivit căreia o țară nu poate funcționa fără firme, asta după ce ANAF a închis afacerilor mai multor comercianți.
”Domnul preşedinte are dreptate. O ţară nu poate funcţiona fără firme. La fel cum nu poate funcţiona nici dacă evaziunea fiscală este tratată ca până acum. De când sunt la conducerea ANAF, combaterea marii evaziuni a fost şi este prioritate de gradul zero. Mica evaziune este însă un flagel la fel de periculos, tratat cu seriozitate în orice ţară civilizată. Iar ANAF exact asta face”, a spus preşedintele ANAF, pentru Mediafax.
”Avem deja aproape un miliard de euro în plus. Aceştia nu sunt bani colectaţi de la covrigării şi florării, ci din eficientizarea colectării şi combaterea marii evaziuni. Sunt convins că, nu peste foarte mult timp, când surplusul de venituri obţinut din combaterea evaziunii va ajuta la relaxarea fiscalităţii, păstrând România în ţintele de deficit, lumea va înţelege că nu este vorba de nicio exagerare a ANAF, ci de respectarea legii şi asigurarea unui mediu concurenţial onest la absolut toate nivelurile”, a mai afirmat şeful ANAF.
Întrebat ce părere are despre situaţia din ultimele zile cu închiderea firmelor, preşedintele Klaus Iohannis a declarat: „România este o ţară în plină reformare, tot timpul facem o reformă, ba în învăţământ, ba în sănătate, pe urmă la Fisc, pe urmă la ANAF, pe urmă la Codul Fiscal şi, din păcate, trebuie să constat că există tendinţa de a lucra ca pendulul, dintr-o extremă în cealaltă. Ba avem situaţii în care Fiscul nu se ocupă de aceste chestiuni, ba avem situaţii în care Fiscul se ocupă câteodată de detalii care chiar nu cred că merită foarte multă atenţie”.
Klaus Iohannis a declarat, marți, că Fiscul lucrează ca pendulul și că nu se ocupă de probleme, ci de detalii care nu merită atenția.