AMR solicită CSM să sesizeze Curtea Constituțională privind desemnările în funcții de conducere la secția I a DNA

Publicat: 04 10. 2013, 21:17
Foto: agerpres.ro

Asociația Magistraților (AMR) a solicitat, vineri, Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) să sesizeze Curtea Constituțională a României (CCR) cu privire la desemnările în funcții de conducere la secția I a Direcției Naționale Anticorupție (DNA), potrivit unui comunicat al AMR, citat de Agerpres.

„Asociaţia Magistraţilor din România (AMR) solicită public Consiliului Superior al Magistraturii (…) să sesizeze Curtea Constituţională în vederea soluţionării unui conflict juridic de natură constituţională existent între autoritatea judecătorească pe de o parte, puterea executivă prin primul ministru şi preşedintele României pe de altă parte în ceea ce priveşte modalitatea în care este disputată de aceşti factori politici numirea procurorilor în funcţiile de conducere la nivel central”, se arată în comunicat.

AMR consideră că clasa politică este în măsură „să afecteze imaginea şi credibilitatea sistemului judiciar” și susține că oamenii politici, prin comportamentul lor, atunci când formulează opinii ori manifestă diferite iniţiative în ceea ce priveşte justiţia, de cele mai multe ori „îi uită ori neagă vocaţia constituţională”, respectiv aceea de putere egală în stat, iar nu subordonată celorlalte două.

„Faptul că justiţia este menţionată în cuprinsul unui presupus pact de coabitare încheiat de persoanele care au generat conflictul arătat mai înainte reprezintă un aspect de neacceptat şi regretabil, iar dacă acesta rămâne nesancţionat va reprezenta un precedent în măsură să afecteze independenţa justiţiei”, afirmă reprezentanții Asociației.

În același timp, ei solicită Consiliului Superior al Magistraturii să exprime o poziție fermă și obiectivă privind situația din cadrul DNA.

„Comportamentul adoptat în prezent de oamenii politici reprezintă o continuare a modalităţii în care a decurs anterior nominalizarea procurorilor pentru alte funcţii de conducere la PÎCCJ, DNA şi DIICOT, comportament criticat la acel moment. Asociaţia Magistraţilor atrage atenţia că printr-o astfel de înţelegere a conceptului de independenţă a corpului procurorilor din România se va vorbi doar despre un deziderat al cărui conţinut va fi totdeauna golit de esenţă”, se mai arată în comunicat.

Miercuri, Tiberiu Nițu, procurorul general al României a dispus încetarea delegării procurorului Lucian Papici, cel care s-a ocupat de ancheta în cazul Dragnea, în funcţia de şef al secţiei I din cadrul DNA, deși în urmă cu o săptămână îi prelungise delegarea în funcția de conducere cu încă trei luni.