Americanii vor mânca pui făcut în laborator. Care este procesul de cultivare a celulelor

Publicat: 22 06. 2023, 23:21
Sursa foto: unsplash

Americanii vor mânca pui făcut în laborator. Primele companii care produc acest tip de mâncare au primit acordul autorităților. Opt ani au testat formula, iar acum vor începe livrările. Carnea de laborator va ajunge mai întâi la restaurante, iar curând va fi la vânzare în magazine.

Companiile americane privesc dintr-o altă perspectivă consumul de carne. Animalele nu mai sunt ucise, iar numărul lor poate fi redus, ca să nu mai producă gaze cu efect de seră, conform observatornews.
„Aici cresc şi se dezvoltă celulele, în diferite tipuri de cultivatoare. Dacă aţi vizitat vreodată o fabrică de bere, aţi putea fi familiarizaţi cu acest tip de rezervoare. De altfel, producerea cărnii se aseamănă mult cu producerea berii sau a iaurtului”, spune un cercetător.

Din laborator ies piept de pui, chiftele și burgeri

Tot procesul de înmulțire a celulelor este supravegheat de computer. Din laborator vor ieși direct piept de pui, chiftelute și burger. În cel mult trei săptămâni americanii vor găsi la restaurante aceste produse. Aceștia trebuie să își pregătească bugetul, pentru că vor fi mai scumpe decât produsele din carne obișnuită.
„În timp, ne aşteptăm ca produsele noastre să fie la preţul produselor convenţionale, dar asta va fi cam peste 5-15 ani”, a informat Uma Valeti, CEO Upside Foods.
Una dintre companiile care vor vinde carnea făcută în laborator în SUA avea deja un alt laborator în Singapore, fiind prima țară care a aprobat produsele. Firma își dorește să își majorize capacitatea de producție, acum face în jur de două tone și jumătate de carne de pui pe an.
„Adesea, tot ce este nou, fie că este o maşină electrică sau Chat GPT, este ciudat, puţin special la început, dar după o vreme devine obişnuit, plictisitor, probabil acesta va fi şi drumul cărnii cultivate”, a spus Josh Tetrik, CEO Good Meat.

SUA, cel mai mare producător de carne din lume

SUA sunt cel mai mare producător de carne din lume, iar pentru că au aprobat producerea cărnii de pui în laborator ar putea oferi credibilitate produselor la nivel mondial, dar nu și în România. O lege recent depusă în Parlament interzice folosirea cărnii cultivate în laborator.
„Carnea sintetică în laborator, şi cea care se realizează din proteină animală este interzisă în România”, Florin Barbu, a declarant ministrul Agriculturii.
Americanii vor să producă și carne de vită sau pește folosind aceeași tehnologie. În Europa, centrul cercetării pentru carnea artificială este în Olanda, dar acolo nu au fost depuse cererile pentru aprobare.