Amenzile rutiere vor putea fi contestate și la judecătoria de domiciliu, nu doar în localitatea unde a fost sancționat șoferul

Amenzile rutiere vor putea fi contestate și la judecătoria de domiciliu, nu doar în localitatea unde a fost sancționat șoferul
Sursă Foto: Captură Video/ YT

Camera Deputaților a adoptat o modificare importantă privind contestarea amenzilor în trafic. Potrivit noii prevederi, șoferii sancționați vor avea posibilitatea de a contesta amenda la judecătoria din raza teritorială în care își au domiciliul. Această modificare a fost adoptată de Camera Deputaților în calitate de for decizional și va urma să fie supusă procesului de promulgare.

Extinderea competenței judiciare pentru contestația contravențională

În prezent, există posibilitatea contestării procesului verbal de constatare și sancționare a contravenției în termen de 15 zile, însă această contestație poate fi depusă doar la judecătoria competentă în a cărei rază a avut loc fapta.

Propunerea legislativă are ca scop modificarea articolului 118 alineatul (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002, în vederea extinderii posibilităţii de a depune plângere împotriva procesului-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei la judecătoria în a cărei rază teritorială îşi are domiciliul sau sediul contravenientul. În prezent, plângerea trebuie depusă la judecătoria în a cărei rază de competenţă a fost constatată fapta.

Șoferii vor putea contesta amenzile primite în trafic și la judecătoria în raza căreia au domiciliul

Astfel, iniţiativa legislativă modifică primul alineat al art. 118 din Capitolul VIII „Căi de atac împotriva procesului-verbal de constatare a contravenţiei” al OUG 195/2002 după cum urmează: „Împotriva procesului-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei se poate depune plângere, în termen de 15 zile de la comunicare, la judecătorie în a cărei rază de competenţă a fost constatată fapta ori la judecătoria în a cărei rază teritorială îşi are domiciliului sau sediul contravenientul”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`