Amenzile pentru etichetarea incorectă a alimentelor și produselor textile s-au dublat

Amenzile pentru etichetarea incorectă a alimentelor și produselor textile s-au dublat

Cuantumul amenzilor aplicate de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului agenților economici care nu respectă normele legale în privința etichetării produselor alimentare și textile s-a dublat, a declarat directorul ANPC, Constantin Cerbulescu, potrivit evz.ro. Noile sancțiuni se încadrează între 1.000 de lei și 10.000 de lei, iar amenzile pentru încălcarea normelor de afișare a prețurilor s-au mărit la 500 de lei – 2.500 de lei de la 50 – 100 de lei.

„Au fost majorate sancţiunile ca urmare a deselor controale referitoare la modul în care erau etichetate şi modul în care erau prezentate informaţiile de pe eticheta produselor alimentare, precum şi modul în care erau etichetate şi prezentate informaţiile de pe etichetele produselor textile. Pentru etichetare am solicitat dublarea sancţiunilor. Acum, acestea sunt între 1.000 lei şi 10.000 de lei. Înainte erau de la 500 lei la 5.000 lei”, a precizat Cerbulescu.

Legislația română a fost aliniată legislației europene din domeniu, permițând sancționarea în regim de urgență a neregulilor și impunerea unui termen de 20 de zile în care agentul economic este obligat să remedieze neregulile, în caz de neconformare ANPC având dreptul să suspende activitatea societății.

„Consumatorul se putea adresa ANPC sau instanţei de judecată, iar acum se poate adresa unei asociaţii de profil, care vine între agentul economic şi consumator pentru a soluţiona pe cale amiabilă conflictul. Dacă nu, se adresează autorităţilor, care pot da sancţiuni şi pot dispune sistarea practicilor ilicite în maximum 20 de zile. În cazul în care nu respectă deciziile autorităţilor, ANPC poate suspenda activitatea, prin ordinul preşedintelui autorităţii”, a adăugat Cerbulescu.



 

 

 

 

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:00 - Cât costă o vacanță de șapte zile, la un hotel all inclusive în prima vacanță a elevilor. Unele destinații deja nu mai au locuri
22:39 - Bogdan Paraschiv (Partida Romilor): Am auzit încă de acum 6 – 7 luni că e posibil ca Iohannis să candideze la parlamentare (VIDEO)
22:33 - Momente de groază la bordul unui avion. În timpul zborului, pasagerii au început să „sângereze din gură și din urechi”
22:07 - Diana Buzoianu (USR) acuză PNL de ipocrizie în relația cu Nicușor Dan: L-au atacat atâtea luni și acum îl caută. Teatru ieftin pentru voturi (VIDEO)
22:02 - Țuțuianu: Iohannis a tot căutat un loc de muncă bun și cald, după ieșirea din mandat. Probabil candidatura lui la Senat e susținută de Ciucă pentru un fel de întoarcere a unor servicii pe care i le-a făcut președintele în ultimii ani (VIDEO)
21:55 - Din ce este făcută celebra ciocolată Dubai, care s-a viralizat pe TikTok. 200 de grame din acest desert costă 50 de lei
21:33 - Alina Achim („România Renaște”): PNL dă o lege pentru un singur om – Iohannis. Românii sunt sătui să vadă această încercare aproape disperată a președintelui de a-și asigura o funcție după ce-și termină mandatul (VIDEO)
21:26 - Stelian Bujduveanu (PNL), despre legea prin care Klaus Iohannis ar putea fi ales senator: Această practică nu este doar în România. Experiența oamenilor care au servit țara trebuie să fie pusă în favoarea cetățenilor și pentru cetățeni (VIDEO)
21:17 - Care este diferența dintre roșiile românești și cele turcești. Românii consumă cele mai multe roșii de import din Turcia
20:57 - Ionuț Stroe (PNL), despre sprijinul UE pentru sinistrați: Sunt două tipuri de sprijin pe care Comisia Europeană le poate acorda României (VIDEO)