Amenzi usturătoare pentru românii care comercializează carne de porc neexpertizată sanitar veterinar. Condițiile legale pentru tăierea porcului în 2022

Amenzi usturătoare pentru românii care comercializează carne de porc neexpertizată sanitar veterinar. Condițiile legale pentru tăierea porcului în 2022
Sursa foto: Pixabay

Tăiatul porcului sau Ignatul este una dintre cele mai mari sărbători de iarnă și are loc în fiecare an pe 20 decembrie.

Însă, persoanele care vor să sacrifice animalele din gospodărie și să le comercializeze carnea trebuie să știe că există reguli stricte pe care trebuie să le respecte, altminteri pot primi amenzi între 20.000 și 40.000 de lei, potrivit adevarul.ro.

Condițiile legale pentru tăierea porcului în 2022

Un obicei al gospodarilor români, care datează din timpuri străvechi, nelipsit din rutina pregătirilor de Crăciun şi Anul Nou este sacrificarea porcului. Cu toate acestea, românii ar putea primi amenzi usturătoare, dacă oferă spre comercializare carnea de porc fără avizul sanitar veterinar.

Reprezentanții Autorității Naționale Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) le recomandă persoanelor să achiziționeze produse alimentare din unitățile sau spațiile autorizate sau înregistrate sanitar veterinar.

„Solicitaţi vizita medicului veterinar înainte de sacrificarea porcului, pentru a verifica starea de sănătate a animalului înainte de sacrificare, pentru a da sfaturi utile privind probele ce trebuie luate la sacrificare şi analizele ce trebuie făcute pentru a nu vă pune sănătatea în pericol și pentru a asoma porcul înaintea sacrificării, pentru a scuti animalul de suferinţă şi a respecta cerinţele de bunăstare a animalelor”, susțin medicii veterinari.

Aceeași regulă se aplică și în cazul cărnii și a produselor ce provin din zonele de restricție, având în vedere evoluția virusului PPA – Pesta Porcină Africană.

În condițiile în care se comercializează carne de porc fără expertiză sanitar veterinară, se pot primi amenzi între 20.000 și 40.000 de lei.

„În cazul în care cetăţenii doresc să cumpere produse alimentare care se comercializează în cadrul unor târguri organizate în această perioadă, sau din pieţe, trebuie să fie atenţi la câteva aspecte: existenţa şi funcţionarea vitrinelor frigorifice în care sunt expuse alimentele de origine animală; integritatea ambalajelor, care trebuie să asigure protecţie pe timpul transportului, depozitării şi comercializării; etichetarea produselor alimentare, cu date referitoare la tipul produsului, originea acestuia, condiţiile de păstrare, data obţinerii după caz, termenul de valabilitate”, au transmis aceștia, potrivit sursei citate.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`