Amenzi de peste jumătate de milion de lei date de Protecția Consumatorilor în zonele turistice, în ultima săptămână

Amenzi de peste jumătate de milion de lei date de Protecția Consumatorilor în zonele turistice, în ultima săptămână
Foto: Inquam Photos / Alexandra Pandrea

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a dat amenzi în valoare totală de peste 500.000 de lei în ultima săptămână, în urma verificărilor la agenții economici.

Amenzi uriașe date de ANPC

Au fost verificate hotelurile și restaurantele de pe litoralul Mării Negre, dar și operatori din Bucovina, Maramureș, Valea Prahovei și zona Brașov.

În urma neregulilor constatate, au fost aplicate următoarele sancțiuni:

47 de amenzi contravenționale în valoare totală de 525.000 lei;

83 de avertismente;

oprirea definitivă de la comercializare și retragerea din circuitul consumului uman pentru produse în valoare totală de circa 45.000 de lei;

oprirea temporară a prestării de servicii, până la remedierea deficiențelor, în cazul a șase operatori economici.

„Reînceperea unui sezon de vacanță nu trebuie comparată cu renașterea păsării Phoenix, cu toate că unele locații par ca după bombardamente, nu foc! Pe litoral există locații spectaculoase, investiții majore, gestionate perfect. Trist este că nu există nicio determinare de a reconstrui din temelii și de a aduce la nivel de top întregul litoral. Afacerea de baracă pare mai puternică. Continuăm lupta și, la un moment dat, sper să se înțeleagă că vrem binele turismului și turistului!”, a declarat președintele ANPC, Horia Constantinescu.

Potrivit acestuia, operatorii economici a căror activitate a fost oprită temporar sunt Onfix Market SRL, August Food SRL, Alindor Gabicris SRL, Palmeyra Events SRL, Soft Ice SRL și Street Yum SRL.

Dintre cele mai importante abateri constatate, menționăm:

  • folosirea la preparare a unor ingrediente diferite față de cele înscrise în meniu sau fără a avea traducerea în limba română a informațiilor, pe etichete;
  • folosirea la preparare a unor ingrediente cu data limita de consum depășită;
  • utilizarea unor materii prime fără informații privind data de decongelare sau cea de producție;
  • decongelarea produselor la temperatura ambientală;
  • folosirea unor vitrine frigorifice neigienizate, cu pete de rugină în exterior;
  • prepararea și comercializarea unor produse alimentare fără a avea protecție față de mediul înconjurător, riscând contaminarea acestora;
  • nerespectarea regimului de temperatură pentru păstrarea preparatelor;
  • neafișarea în listele meniu a ingredientelor conținute de preparate;
  • utilizarea unor cântare neomologate;
  • folosirea unor ustensile de bucătărie neprofesionale, nerecomandate în alimentația publică sau a unor instrumente de servire neprotejate individual (paie neambalate, în zona de bar);
  • utilizarea unor coșuri de gunoi fără capac și pedală de acționare, aceasta ducând la contaminarea preparatelor.
Urmăriți B1TV.ro și pe
`