Amenzi de peste 2,4 milioane de lei, date de Direcția Sanitar-Veterinară după controale făcute, în timpul verii, în şcoli, grădiniţe, creşe sau tabere şcolare

Amenzi de peste 2,4 milioane de lei, date de Direcția Sanitar-Veterinară după controale făcute, în timpul verii, în şcoli, grădiniţe, creşe sau tabere şcolare
Sursa foto: Pixabay

Inspectorii Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) au dat amenzi de 2,4 milioane de lei în urma unor controale făcute, în timpul verii, în şcoli, grădiniţe, creşe, tabere şcolare, pensiuni, hoteluri, restaurante, cantine şi la firme de catering.

Au fost verificate 3.375 de unități dintre care: 873 de școli, grădinițe și creșe, 142 de tabere școlare, 884 de pensiuni și hoteluri, 589 de restaurante, 259 de cantine și unitați tip catering, 177 de fast-fooduri, 28 de laboratore cofetarie-patiserie, 423 de unități înregistrate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor (magazine alimentare, puncte gastronomice locale, rulote mobile, pizzerii).

Pentru abaterile de la legislaţia sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor au fost aplicate 252 de amenzi contravenționale în valoare totală de 2.426.122 de lei.

Au fost emise 7 Ordonanţe de suspendare temporară a activităţii și o Ordonanţă de interzicere a activităţii. De asemenea s-a dispus măsura de reţinere oficială/sechestru pe o  cantitate de 717 kg de produse alimentare, care a fost neutralizată.

În urma controalelor efectuate, au fost constatate o serie de neconformităţi, dintre care menționăm:

  • nerespectarea cerinţelor generale de igienă;
  • desfăşurarea activităţii în spaţii neaprobate/neînregistrate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor;
  • nerespectarea condițiilor de depozitare;
  • încălcarea normelor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor privind demonstrarea trasabilităţii produselor;
  • nerespectarea programării frecvenței de recoltare a probelor în cadrul programului de autocontrol sau lipsa programului de autocontrol;
  • neasigurarea menţinerii timp de 48 de ore a probelor alimentare în unităţile de alimentaţie publică, conform normelor de siguranţă a alimentelor;
  • etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare (produse fără date de identificare).
Urmăriți B1TV.ro și pe
`