Amenzi de aproximativ 200.000 de lei în weekend, în Capitală. Sancțiunile, acordate pentru nerespectarea măsurilor de prevenție în combaterea epidemiei COVID-19 din România

Amenzi de aproximativ 200.000 de lei în weekend, în Capitală. Sancțiunile, acordate pentru nerespectarea măsurilor de prevenție în combaterea epidemiei COVID-19 din România
Foto: pixabay.com

În perioada 31 iulie – 2 august, polițiștii bucureșteni au acordat sancţiuni contravenţionale în valoare de aproximativ 200.000 de lei, pentru nerespectarea măsurilor pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Din cele 200 de sancțiuni, 128 au fost aplicate pentru nerespectarea măsurilor de protecţie individuală, iar 21 sancţiuni au fost aplicate pentru situaţii ce cad sub incidenţa legislaţiei privind protejarea populaţiei împotriva unor activităţi de producţie, comerţ sau prestări de servicii ilicite, după cum se arată într-un comunicat al Direcţiei Generale a Poliţiei Municipiului Bucureşti, citat de Agerpres.

Totodată, poliţiştii DGPMB au efectuat verificări la peste 192 de operatori economici, precum şi în mijloacele de transport în comun, verificând respectarea măsurilor pentru prevenirea transmiterii noului coronavirus, dar şi a altor norme privind protecţia cetăţeanului.

În cele trei zile, au fost verificate centre comerciale, hipermarketuri, hale şi pieţe agroalimentare, terase şi locuri de agrement, mijloace de transport în comun, inclusiv din zona celor cu regim taxi, mai informează comunicatul Direcţiei Generale a Poliţiei Municipiului Bucureşti.

Creşterea numărului de cazuri COVID-19, o vină comună

Vineri, Secretarul de stat Raed Arafat a declarat că numărul tot mai mare de infectări cu coronavirus la nivel național nu este o consecință doar a încălcării regulilor de pe litoral, căci măsurile anti-COVID-19 sunt ignorate și în alte zone ale țării. Acesta a explicat faptul că în multe orașe s-a ajuns la o transmitere comunitară a coronavirusului pentru că normele menite să țină în frâu răspândirea bolii sunt pur și simplu ignorate.

„Dacă vrem să luăm realitatea, creşterea numărului de cazuri de coronavirus pe plan naţional nu e doar din vina litoralului. Poate acolo sunt unele cauze, dar e clar că în unele zone nu se respectă regulile. Acolo transmiterea este în comunitate şi acolo trebuie să iei anumite măsuri”, a declarat Raed Arafat, pentru Digi24.

Arafat a mai explicat că decizia de a impune purtarea măștii în spațiile deschise aparține autorităților locale, declarând și că există discuții privind posibila limitare a programului la terase, cluburi ori baruri în mai multe zone ale țării, nu doar pe litoral, în încercarea de a opri propagarea virusului.

Cauzele principale ale transmiterii noului coronavirus

În opinia șefului DSU, una dintre principalele cauze de transmitere a virusului SARS-C0V-2 sunt tinerii. Arafat consideră că mulți s-au infectat pentru că au lăsat garda jos și nu mai respectă regulile, atrași mai ales de faptul că e vară. De asemenea, unii au mers pe premisa greșită că n-are ce să li se întâmple pentru că sunt tineri și sănătoși, a mai declarat Secretarul de Stat.

„Dr. Fauci (Dr. Anthony Fauci, principalul expert epidemiologic al Statelor Unite – n.r.) a declarat că unul dintre motivele transmiterii din ultima perioadă sunt tinerii. Au luat-o că ei nu păţesc nimic grav, pe lângă campaniile care îndeamnă să nu respecte regulile, mai e și vară, e frumos şi mulţi lasă garda jos şi nu mai respectă regulile că zic că pe ei nu-i afectează. A fost o discuţie care a dus pe multă lume în eroare: asimptomaticul transmite, totuşi. Asimptomaticul, poate el nu are nicio problemă, dar el transmite. Studiile arată clar că trei zile înaintea apariţiei simptomelor pot să fie zile în care persoana este chiar foarte contagioasă”, a mai declarat Arafat, pentru Digi24.

Potrivit celor mai recente date, pe teritoriul României s-au înregistrat încă 1075 de cazuri de COVID-19 în 24 de ore, a 12-a zi consecutivă cu peste 1.000 de cazuri noi în România. Astfel, la nivel național au fost diagnosticate cu infecție cu coronavirus 53.186 de persoane.

Din numărul total de pacienți confirmați cu COVID-19, 27.592 au fost declarați vindecați și 4.777 de asimptomatici au fost externați la 10 zile după depistare, 2.413 au murit, dintre care 34 în cele mai recente 24 de ore cuprinse în raportare, iar alți 412 sunt internați în secțiile de terapie intensivă din țară.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
22:17 - Deficitul bugetar a urcat la 5,44% din PIB după primele nouă luni din 2024. Datele Ministerului Finanțelor despre cheltuielile statului
22:06 - Tinerii, tot mai greu de convins să își păstreze locul de muncă. „Vin o zi, două și realizează că nu e pentru ei”
22:05 - Ce a declarat ÎPS Teodosie privind petrecerile de Halloween. Ce păcat săvârșesc cei care merg la aceste evenimente: „Primesc amăgire și întuneric acolo”
22:03 - Iulian Paraschiv: Președintele de care România are nevoie este un președinte care să asigure parcursul european, să asigure un plan pentru România și un echilibru la guvernare, între partide și societatea românească (VIDEO)
21:57 - Șoșoacă invocă un scenariu în care pretinde că poate ajunge președinte interimar al României: „Cu candidatura mea la Senat e șah mat” (VIDEO)
21:34 - Când ar putea renunța România la ora de iarnă? Mai multe state au renunțat la acest sistem
21:30 - Diana Șoșoacă a anunțat planul în cazul în care nu va reuși să fie pe listă la prezidențiale: Oamenii noștri, șoșocarii vor scrie pe buletin numele meu si mă vor vota pe mine / La un anumit număr de voturi se anulează alegerile (VIDEO)
21:20 - Tot mai mulți români renunță la a mai ține banii în casă. Unde preferă să-și păstreze economiile
21:08 - Șoșoacă: „Ciolacu mi-a spus că trebuie să mă dau în spate. A zis că dacă nu vreau, va avea înțelegerea cu Simion. I-am răspuns: ‘nu ți-e rușine?’” (VIDEO)
21:02 - Care este motivul pentru care Polonia refuză să ofere Ucrainei armele cumpărate din Coreea de Sud: „Aceste arme trebuie să servească securităţii şi apărării Poloniei”