Amenzi de 2,6 milioane de lei aplicate de ANPC unor operatori din sectorul de panificație. 12 tone de pâine au fost retrase de la comercializare

Amenzi de 2,6 milioane de lei aplicate de ANPC unor operatori din sectorul de panificație. 12 tone de pâine au fost retrase de la comercializare
Foto: Pixabay

Inspectorii ANPC au aplicat amenzi de aproximativ 2,6 milioane de lei unor operatori din sectorul de pâine și panificație, în urma unor verificări realizate în perioada 10-21 iunie.

Au fost controlați 745 de operatori economici

Conform Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), în perioada 10-21 iunie a fost realizată o campanie de verificare a modului în care sunt respectate prevederile legale în domeniul comercializării, etichetării, prezentării şi publicităţii pâinii şi produselor de morărit şi panificaţie, potrivit AGERPRES.

745 de operatori economici au fost verificați de inspectorii ANPC, dintre care 644 nerespectând prevederile legale din domeniul protecţiei consumatorilor. De asemenea, au fost verificate circa 40 tone de pâine şi produse de panificaţie.

Inspectorii ANPC au aplicat amenzi în valoare de aproximativ 2,6 milioane lei şi 297 avertismente. Mai mult, 12 tone de pâine și produse de panificaţie în valoare de peste 80.000 lei au fost retrase de la comercializare.

Principalele abateri constatate au fost comercializarea unor produse în afara datei durabilităţii minimale stabilite de producători, lipsa inscripţionării sau înscrierea eronată, pe etichetă, a datei durabilităţii minimale, comercializarea unor produse cu ambalaje deteriorate şi comercializarea unor produse care nu se încadrează în cantitatea netă declarată.

De asemenea, pe lista de abateri se mai afla și comercializarea produselor fără niciun element de identificare-caracterizare, lipsa afişării componentelor cu efecte alergene la locul de comercializare a pâinii şi produselor de panificaţie, în vrac sau sub formă ambalată, lipsa inscripţionării cantităţii nete şi a listei ingredientelor sau înscrierea eronată a acesteia, lipsa traducerii în limba română a elementelor de identificare-caracterizare şi folosirea unor produse şi proceduri nesigure în cadrul serviciilor prestate.

184 de operatori economici din domeniul produselor de morărit au fost verificați

ANPC a verificat și 184 de operatori economici din sectorul produselor de morărit, dintre care la 112 au fost identificate nereguli. De asemenea, au fost verificate 32 de tone de produse de morărit.

Inspectorii au aplicat 94 amenzi contravenţionale în valoare de peste 500.000 lei și au oprit comercializarea a 5 tone de produse și a încă circa 1,2 tone de produse pentru deficienţe de etichetare.

Printre cele mai frecvente nereguli întâlnite au fost comercializarea produselor infestate cu insecte, comercializarea unor produse în afara datei durabilităţii minimale stabilite de producători, comercializarea unor produse cu ambalaje deteriorate, deficienţe de etichetare prin care nu erau oferite consumatorilor informaţiile obligatorii, care să permită alegerea sortimentului dorit, inclusive a ţării de provenienţă a produsului.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
18:06 - Un sortiment de pâine este retras de pe rafturile magazinelor. Care este motivul și ce trebuie să facă cei care l-au cumpărat
18:00 - Surse: Cocaină găsită în 16 tone de pulpă de fructe congelată, în Portul Constanța. Captură-record pentru Poliția Română și DIICOT, în cadrul operațiunii „Exotic”
17:45 - Mai multe convoaie militare se vor deplasa în mai multe zone din Transilvania și Moldova. Care este motivul
17:45 - Încercările prin care a trecut Sebastian Stan pentru a putea interpreta rolul său în filmul„A different man”: “M-am simțit neajutorat în acele situații”
17:38 - Măsurile Guvernului pentru a proteja sănătatea mintală a tinerilor. Natalia Intotero: Problemele de anxietate, stările depresive au dus la refugiul în consum de droguri (VIDEO)
17:38 - Casele de Pensii au început să distribuie deciziile de revizuire. Câte pensii au fost calculate greșit
17:17 - În ce stadiu sunt locomotivele folosite de CFR Călători? Mecanicii atârnă cărămizi pe motoarele vechi de peste 60 de ani
17:17 - Rusia ia în calcul să interzică „propaganda” pentru un stil de viață „fără copii”
16:57 - Surse: Ciolacu promisese că va susține proiectul pentru candidatura lui Iohannis la parlamentare, într-o discuție cu Președintele și Ciucă din 3 aprilie. Liderul PNL nu mai vrea să participe la ședințele de coaliție
16:56 - Bătaie între clanuri pe stradă și în spital, în Pantelimon. Silvia Dinică (USR): Poliția ar trebui să aibă o forță de reacție potrivită, rapidă și să intervină acolo unde e nevoie, să nu lase situația să escaladeze într-un asemenea hal (VIDEO)