Amendă pentru șoferii care parchează mașina pe trotuarul din fața casei. Care este sancțiunea maximă

Amendă pentru șoferii care parchează mașina pe trotuarul din fața casei. Care este sancțiunea maximă
Foto: Pixabay.com

Șoferii din orașele mari din întreaga lume, inclusiv România, se confruntă cu dificultăți în găsirea locurilor de parcare și tind să parcheze pe trotuar. Totuși, trebuie să știe că această practică poate duce la amenzi semnificative, chiar și când mașina este parcată în fața casei lor.

Amenzi pentru șoferii care parchează mașinile pe trotuar, în fața casei

Codul Rutier pentru anul 2023 stabilește cu claritate normele referitoare la oprire și staționare în zonele sau la intervalele orare specificate, aceste arii fiind marcate cu indicatoare bine vizibile. Cu toate acestea, există conducători auto care, în ciuda acestor reguli, încalcă prevederile și ocupă trotuarele cu vehiculele lor.

Ordonanța de Urgență nr. 195/2022 interzice ocuparea trotuarelor cu vehicule imobilizate și impune șoferilor obligația de a lăsa un spațiu de cel puțin un metru pentru pietoni atunci când parchează în fața casei. Poliția poate sancționa aceste încălcări cu amenzi de până la 870 de lei și puncte de penalizare pe carnetul de șofer. Sancțiunea minimă pentru parcare neregulamentară este de două puncte de amendă, echivalentul a 290 de lei, având în vedere că valoarea punctului de amendă este de 145 de lei în 2023, scrie Spynews.ro.

Care este amenda maximă

Amenda maximă pentru încălcări ale regulilor de staționare sau parcarea neregulamentară variază în funcție de locație:

  • În locuri precum spațiile verzi, amenda poate fi între 580 și 725 de lei, cu adăugarea a trei puncte de penalizare.
  • Pe autostrăzi sau în alte locuri neamenajate și nesemnalizate, amenda poate ajunge la 870 de lei, iar șoferii vor primi aceleași trei puncte de penalizare.

În general, pentru alte încălcări ale regulilor de circulație, amenda maximă este de 435 de lei, iar conducătorul auto poate primi între două și patru puncte de penalizare, în funcție de gravitatea încălcării.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`