Ambasadorul SUA la București: Corupția înseamnă o deturnare a resurselor publice, un furt din bogăția națională a României

Ambasadorul SUA la București: Corupția înseamnă o deturnare a resurselor publice, un furt din bogăția națională a României
Foto: caleaeuropeana.ro

Ambasadorul SUA la București, Hans Klemm, a declarat marți, în cadrul unui eveniment, că fenomenul corupției prin deturnarea fondurilor publice reprezintă un furt din bogăția națională a României, informează Agerpres.

"Corupția înseamnă o deturnare a resurselor publice, un furt al unor resurse care ar putea fi dedicate unor proiecte importante naționale. În cazul României, ar putea fi vorba despre dezvoltarea infrastructurii naționale, șosele, căi ferate, energie. Sau ar putea fi dedicate protejării resurselor naturale ale României, inclusiv pădurile, sau sectorului Sănătății, care este în mare nevoie de resurse suplimentare, și, de asemenea, învățământului. Ori de câte ori are loc un act de corupție în sectorul public, un furt din bogăția națională a României — este vorba despre acei bani care ar fi putut fi folosiți pentru acele priorități naționale. Ca o consecință — împiedică creșterea economică, dezvoltarea României, este un obstacol în calea apariției și dezvoltării acelei clase de mijloc", a declarat diplomatul în cadrul unui eveniment dedicat anticorupției în sectorul de business, organizat de europarlamentarul Monica Macovei.

"Deci, încetinește tot procesul de dezvoltare a României. (…) Această corupție subminează statul de drept, siguranța publică, subminează stabilitatea țării. (…) Crește costurile de producție, cum ar veni, și, de asemenea, afectează imaginea României în lume, când e vorba, de exemplu, să se gândească o firmă unde să investească. Subminează climatul de investiții și încrederea în instituțiile publice ale României", mai spus Hans Klemm.

Totodată, ambasadorul SUA a apreciat măsurile adoptate în ultimii zece ani, în România, în domeniul combaterii corupției.

"De asemenea, a apărut o completă independență a judecătorilor români pentru a putea judeca în cauze de corupție. Guvernul Cioloș a emis o Strategie națională pentru lupta împotriva corupției. (…) Și, pe lângă lupta împotriva corupției în sistemul judiciar, care nu e ceva care să se termine vreodată, Strategia identifică și multe măsuri importante pentru a îmbunătăți lupta împotriva corupției, cum ar fi în domeniul educației, educației cetățenești, întăririi sistemelor de ridicare și confiscare a bunurilor, pentru a se asigura că cei care se angajează în corupție în sectorul public nu pot să-și păstreze bunurile dobândite fraudulos, ilegal", a mai spus Hans Klemm.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`