Ambasadorul Statelor Unite la București, Mark Gitenstein, a vorbit vineri, în cadrul unei conferințe de presă, despre colaborarea care a dus la destructurarea a trei rețele de fraudă informatică, pe care a descris-o drept ”un model de cooperare internațională” între autoritățile române și americane.
”Colaborarea noastră ar putea servi drept model de cooperare internațională în domeniul aplicării legii pe mai multe fronturi. Arestările nu ar fi fost posibile fără colaborare în timp real și schimb de informații. Cooperarea noastră se îmbunătățește cu fiecare caz la care lucrăm împreună”, a declarat Gitenstein într-un discurs susținut la Ambasada SUA la București.
Mark Gittenstein a prezentat datele oficiale ale operațiunilor care au dus la destructurearea rețelelor de fraudă informatică, precizând că autoritățile române au efectuat 117 percheziții care au vizat peste 100 de suspecți.
”Sunt mândru să fiu cu dumneavoastră în acestă dimineață, când anunțăm succesul unei ample operațiuni de combatere a criminalității informatice. Autoritățile române de aplicare a legii au efectuat 117 percheziții care au vizat peste 100 de suspecți. 22 de persoane au fost acuzate în SUA”, a declarat oficialul american.
Potrivit datelor prezentate de ambasadorul american, peste 2.000 de persoane din Statele Unite au fost înșelate de infractori, suma totală a fraudelor depășind 10 milioane de dolari.
”Statele Unite vor încerca să obțină extrădarea acestor infractori și a conducătorilor acestor organizații infracționale după derularea procedurilor judiciare necesare în România. Infractorii arestați au înșelat peste 2.000 de victime în Statele Unite, suma totală ridicându-se la peste 10 milioane de dolari. Membrii acestui grup de crimă organizată au păgubit cetățeni din toate cele 50 de state americane. Criminalitatea informatică este o amenințare crescândă, ce afectează atât ceățeni din SUA, cât și din România. Infracțiunile comise pe internet nu sunt limitate de granițe. Doar cooperând, asa cum am făcut ieri (n.r. joi) putem destructura astfel de grupări infracționale transfrontaliere și putem proteja victimele nevinovate”, a declarat Gitenstein.
Infractorii pretindeau că sunt membri ai armatei americane
Ambasadorul american a declarat ca infractorii cibernetici se dădeau drept membri ai armatei americane, folosindu-se de încrederea poporului american în această instituție.
”Adesea pretinzând că sunt membri ai Armatei Americane care urmează să fie trimiși în Afganistan, acești infractori cibernetici au susținut că au automobile de vânzare. Ei au folosit încrederea americanilor în armată pentru a păcăli persoane bine intenționate care nu bănuiau nimic să le trimită bani, pentru a achiziționa automobile inexistente. Infractorii cibernetici ne răpesc nu doar banii, ci și senzația de siguranță personală”, a declarat Mark Gitenstein.
Ambasadorul a felicitat autoritățile române și americane implicate în acțiunea care a dus la destructurarea rețelei cibernetice, spunând succesul operațiunii este ”punctul culminant al celor 10 ani de excelentă cooperare” între instituțiile din SUA și România.
”Succesul acestor perseverenți membri ai instituțiilor române și americane de aplicare a legii nu apărut peste noapte, ci este rezultatul unor ani de muncă susținută, comunicare clară și atenție deosebită pentru detalii. În ultimii 10 ani, reprezentanții instituțiilor de aplicare a legii din România și Statele Unite au cooperat în activități de combatere a infracționalității. Succesul pe care îl anunțăm nu se limitează la arestările abia efectuate. El este punctul culminant al celor 10 ani de excelentă cooperare în domeniul aplicării legii cu partenerii noștri din România.”
Joi dimineață, procurorii DIICOT au desfășurat 117 percheziții în București, Craiova, Târgu-Jiu, Timișoara, Râmnicu Vâlcea, Zimnicea, Alexandria, Reșița și Pitești, în vederea destructurării a trei grupuri specializate în fraude informatice pe site-uri de comerț, care ar fi indus în eroare aproximativ 1.000 de persoane, cu un prejudiciu de peste 20 de milioane de dolari.