Ambasadorul Armeniei în România avertizează asupra unei crize umanitare Nagorno-Karabakh

Ambasadorul Armeniei în România avertizează asupra unei crize umanitare Nagorno-Karabakh
Excelența Sa, domnul Sergey Minasyan, ambasador extraordinar și plenipotențiar al Armeniei Foto: ambasada

De mai mult de o lună, peste 120.000 armeni din Nagorno-Karabakh sunt supuși blocadei terestre impuse ilegal de autoritățile azere, fiind amenințați cu foamete, lipsa medicamentelor și a obiectelor de primă necesitate.

Situația este cu atât mai tensionată cu cât, în Caucaz, se află trupe ruse de „menținere a păcii”.

Excelența Sa, Sergey Minasyan, ambasador extraordinar și plenipotențiar al Armeniei în România, a descris într-un interviu acordat DefenseRomania situația teribilă din zona de conflict, la mai bine de doi ani de la acordul de pace.

Conform diplomatului, Nagorno-Karabakh e din nou un butoi de pulbere ce stă să explodeze după ce Azerbaidjanul a blocat coridorul Lacin iar Armenia denunță această acțiune și avertizează asupra unei catastrofe umanitare ce poate duce chiar și la epurări etnice.

Cum a demarat blocarea populației din Nagorno-Karabakh

„Din 12 decembrie 2022, un grup de azeri îmbrăcați în civil, prezentându-se drept ”activiști de mediu” (cărora ulterior li s-au alăturat și militari azeri), sub pretextul îngrijorării lor fabricate față de mediul înconjurător, au blocat coridorul Lacin.

Acest drum, care potrivit Declarației Trilaterale semnate la 9 noiembrie 2020 se află sub controlul trupelor rusești de menținere a păcii, este folosit doar pentru trecerea persoanelor și a bunurilor destinate populației civile a Norgorno-Karabakhului. Așadar, blocarea coridorului Lacin înseamnă, de fapt blocarea întregului Nagorno-Karabakh cu a sa populație ce numără 120.000 de persoane. 

În mod ironic, în ceea ce privește libertățile civile și politice, este bine știut faptul că Azerbaidjanul deține o poziție foarte joasă în clasamentele de evaluarea a nivelului democrației în lume, existând evidențe clare a opresiunii protestelor și a zecilor de prizonieri politici care au fost pedepsiți pentru dreptul de a-și manifesta libertatea la reuniune. Așadar ideea care sugerează că în Azerbaidjan ar putea exista activiști ai societății civile, care să fie capabili să lanseze o campanie de o asemenea amploare și cu asemenea scopuri fără o ghidare directă și o supraveghere din partea autorităților statului, este cel puțin implauzibilă. 

Blocarea singurei căi de acces în și dinspre Nagorno-Karabakh reprezintă o încălcare în special a angajamentelor Declarației Trilaterale din 9 noiembrie 2020, dar și a obligațiilor internaționale ce reies din principiile fundamentale ale drepturilor omului și ale dreptului internațional umanitar” a declarat ambasadorul.

Militarii ruși nu deblochează drumul deși sunt dislocați în acest sens

Potrivit articolului 6 al Declarației Trilaterale, coridorul Lacin se află sub controlul trupelor Federației Ruse dislocate în Nagorno-Karabakh, iar Azerbaidjanul garantează siguranța circulației cetățenilor, vehiculelor și bunurilor transportate prin coridorul Lacin.

Potrivit oficialului, doar aceste trupe au dreptul să controleze acest coridor care leagă Nagorno-Karabakhul de Armenia, de importanță vitală pentru oamenii din teritoriul amintit, iar blocarea acestuia, chiar și pentru o perioadă scurtă ar putea avea consecințe ireversibile și catastrofale.

Furnizarea alimentelor, medicamentelor și a energiei este oprită complet și zilnic, 400 de tone de bunuri esențiale, inclusiv cereale, făină, legume, fructe, bunuri economice, medicamente etc. nu au cum să ajungă la populația Nagorno-Karabakhului din cauza blocadei impunse de Azerbaidjan, precizează diplomatul.

Mai mult, acesta amintește că, luna trecută timp de trei zile consecutiv, populația Nagorno-Karabakhului a fost deconectată de la rețeaua de furnizare a gazelor în condiții de iarnă severă.

După blocarea asistenței medicale, s-a interzis și transferul bolnavilor cronici în Armenia

Blocarea coridorului a generat și o criză medicală serioasă în întregul sistem de sănătate al Nagorno-Karabakh: transferul pacienților ce necesitau tratament de urgență în spitalele din Armenia a devenit imposibil, ceea ce a dus deja spre decesul unui pacient aflat în stare critică.

Din cauza crizei produselor alimentare, pe 7 ianuarie, autoritățile din Nagorno-Karabakh s-au văzut nevoite să recurgă la sistemul de distribuire a produselor alimentare către populație pe bază de cartele, se precizează în interviu.
„Blocarea coridorului Lacin este o operațiune planificată și implementată de autoritățile azere, menită să cauzeze prejudicii populației civile și să provoace o criză umanitară la scară largă în Nagorno-Karabakh” menționează Excelența Sa.

Apel către comunitatea internațională

Sergey Minasyan a subliniat necesitatea unei atitudini unanime și lipsită de ambiguitate precum și măsuri punctuale de condamnare, sancționare și prevenire a acțiunilor absolut punitive ale Azerbaidjanului din partea comunității internaționale.

„Așteptările noastre față de comunitatea internațională sunt următoarele:

I. Să i se ceară Azerbadjanului să respecte în totalitate prevederile Declarației Trilaretale semnate la 9 noiembrie 2020 și să fie deblocat imediat și necondiționat coridorul Lacin, prin eliminarea tuturor obstacolelor, astfel încât căile de comunicație să fie sigure, protejate și nestingherite. 

II. Desfășurarea unei misiuni de constatare a faptelor petrecute în Nagorno-Karabakh și coridorul Lacin pentru a evalua situația umanitară de la fața locului.

III. Asigurarea accesului umanitar liber al ONU și al altor agenții internaționale în Nagorno-Karabakh.

Blocarea coridorului Lacin nu este doar un caz izolat, ci încă o dovadă a faptului că violențele sistematice manifestate de autoritățile din Azerbaidjan au ca scop epurarea etnică a populației din Nagorno-Karabakh”, a precizat Excelența Sa Sergey Minasyan, ambasadorul Armeniei în România, în interviul acordat pentru Defense Romania.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Un accident grav de circulație a avut loc joi seară în Cluj. Cinci tineri, printre care o adolescentă de 15 ani, au fost transportați la spital
23:53 - Ursula von der Leyen a anunțat un ajutor de 10 miliarde de euro pentru ţările afectate de inundaţii
23:37 - Rareș Bogdan, despre amendamentul care-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Nu lăsăm pe nimeni în urmă. Ne respectăm președinții de partid și de țară. Privim spre viitor
23:27 - Țara din Europa care va limita folosirea limbii ruse. Nu va mai putea fi folosită la locurile de muncă sau pe bancomate
23:14 - Cum a scăpat Mario Iorgulescu de pedeapsa de 13 ani și 8 luni de închisoare. Motivare: Nu a intenționat să omoare pe cineva / Opinia separată a unui judecător: Tânărul era beat, drogat, conducea cu viteză excesivă, a trecut pe roșu
23:00 - Cât costă o vacanță de șapte zile, la un hotel all inclusive în prima vacanță a elevilor. Unele destinații deja nu mai au locuri
22:39 - Bogdan Paraschiv (Partida Romilor): Am auzit încă de acum 6 – 7 luni că e posibil ca Iohannis să candideze la parlamentare (VIDEO)
22:33 - Momente de groază la bordul unui avion. În timpul zborului, pasagerii au început să „sângereze din gură și din urechi”
22:07 - Diana Buzoianu (USR) acuză PNL de ipocrizie în relația cu Nicușor Dan: L-au atacat atâtea luni și acum îl caută. Teatru ieftin pentru voturi (VIDEO)
22:02 - Țuțuianu: Iohannis a tot căutat un loc de muncă bun și cald, după ieșirea din mandat. Probabil candidatura lui la Senat e susținută de Ciucă pentru un fel de întoarcere a unor servicii pe care i le-a făcut președintele în ultimii ani (VIDEO)