Ambasadele vor participa luni la discuţia cu CSM despre implicarea SRI

Publicat: 15 06. 2015, 10:16
Foto: eurojust.ro

Consiliul Superior al Magistraturii discută luni raportul inspecţiei judiciare privind apărarea independenţei justiţiei faţă de declaraţiile şefului direcţiei juridice din SRI, Dumitru Dumbravă, informează B1 TV.

La şedinţă, asociaţiile de procurori şi judecători au chemat şi reprezentanţii ambasadelor.

Judecătorii şi procurorii din România au cerut ambasadelor să fie prezente în plenul CSM, în momentul în care va avea loc discuţia despre implicarea SRI în justiţie, potrivit unui comunicat de presă al Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România.

„Toate ambasadele ţărilor membre UE, ale Statelor Unite, Norvegiei, Elveţiei şi Canadei au fost solicitate de organizaţiile judecătorilor şi procurorilor din România să îşi trimită un reprezentant la şedinţa CSM din data de 15 iunie 2015 când se va discuta raportul «de apărare a independenţei justiţiei în faţa influenţei serviciilor secrete româneşti»”, conform UNJR.
Solicitarea a fost adresată ambasadelor „deoarece avem îndoieli temeinice că cererea va fi analizată cu seriozitate de către membrii CSM”, afirmă reprezentanţii judecătorilor şi procurorilor din România într-un comunicat de presă.

Scandalul implicării serviciilor secrete în actul de justiție a fost iscat de generalul SRI Dumitru Dumbravă, care a spus într-un interviu că pentru SRI instanțele reprezintă „câmp tactic”, unde se prezumă că SRI desfășoaraăoperațiuni specifice unui serviciu secret, și că SRI „își menține interesul/atenția până la soluționarea definitivă a fiecărei cauze”.

Afirmația generalului Dumbravă a fost întărită de actualul director SRI, Eduard Hellvig, care a spus că SRI urmărește „să nu existe persoane cum au fost în trecut, judecători, procurori, care pe drum au uitat că servesc statul român și au avut alte preocupări decât a servi statul român”.

Afirmația aceasta încalcă principiile de bază ale statului de drept, știut fiind că „într-o democrație judecătorii se supun numai legii, iar în fața unui judecător statul este egal cu catățeanul”, se afirmă în scrisoare.

Fostul director SRI George Maior a declarat că SRI este „creierul statului”, „afirmație deosebit de îngrijorătoare pentru oricine înțelege separația puterilor în stat și rolul unui serviciu secret într-un stat democratic”, afirmă reprezentanții judecătorilor și procurorilor.

Asociațiile profesionale ale magistraților au solicitat CSM, în baza acestor afirmații, „să apere independența justiției și a magistraților față de suspiciunea rezonabilă a implicarii SRI-ului în actul de justiție dincolo de limitele legii, suspiciune ce induce cetățenilor îndoieli temeinice cu privire la imparțialitatea și, implicit, corectitudinea actului de justiție”.