Ambasada Italiei, „încrezătoare în implicarea instituţiilor române” în conflictul dintre senatoarea Şoşoacă şi jurnaliştii italieni

Publicat: 17 12. 2021, 18:41
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ambasada Italiei de la București a declarat, vineri, că ia act de anchetele în curs și este, de asemenea, încrezătoare în implicarea instituțiilor române în vederea soluționării conflictului iscat între senatoare Diana Șoșoacă și jurnaliștii din partea Rai 1, transmite Agerpres.

Ambasada Italiei, încrezătoare în România

„Referitor la evenimentul în care au fost implicate corespondenta RAI Lucia Goracci şi echipa acesteia în ziua de 10 decembrie la Bucureşti, Ambasada Italiei în România exprimă aprecierea sa faţă de declaraţiile făcute de partea română, la cel mai înalt nivel instituţional, de condamnare a agresiunii suferite de jurnalistă şi echipa de televiziune şi de apărare a rolului ziariştilor şi a libertăţii de informare”, arată misiunea diplomatică într-un comunicat de presă.

Președintele României, Klaus Iohannis, a clasat incidentul ca fiind unul „absolut regretabil”, iar autorităritățile competente fac demersurile necesare pentru soluționarea problemelor.

„Solicit această verificare la sânge, pentru a nu avea încă o dată un astfel de incident, care este absolut regretabil şi, ca să fiu sincer, până acum ar fi fost inimaginabil”, a transmis Klaus Iohannis.

De asemenea, și premierul Nicolae Ciucă a clasificat acest caz drept unul „inacceptabil” și respinge în mod categoric „manifestarea diferenţelor de opinii prin violenţă”, adăugând că acest caz „trebuie clarificat în regim de urgenţă”.

Șoșoacă, scandal cu jurnaliștii italieni

Pe 10 decembrie, senatoarea Diana Șoșoacă a acordat un interviu unei echipe de televiziune din Italia, aparținând postului Rai1. În urma verificărilor realizate de către organele de ordine, a reieșit că jurnaliștii ar fi deschis ușa cabinetului de avocatură, pentru a părăsi incinta, iar senatoarea a închis ușa, a sunat la 112 și i-a sechestrat până la venirea polițiștilor.

Georgian Drăgan, purtătorul de cuvânt al IGPR, a precizat că în intervalul de timp de la efectuarea apelului și până la ajungerea organelor de ordine (4 minute), au existat mai multe schimburi de vorbe contradictorii. Scandalul a continuat și după venirea polițiștilor.

„Soţul apelantei l-ar fi împins şi l-ar fi prins cu mâna de gât pe un agent de Poliţie şi, totodată, ar fi lovit-o şi pe jurnalista din Italia. Imediat după intervenţie, jurnaliştii ar fi ieşit pe scara blocului, iar conflictul a fost aplanat”, a arătat Drăgan.

„Conform procedurilor legale în vigoare, poliţiştii aveau obligaţia şi au efectuat un control corporal sumar, precum şi al bagajelor, în urma căruia nu au fost identificate bunurile sesizate ca fiind sustrase şi nici substanţe interzise, aşadar acuzaţiile erau nefondate”, a explicat Georgian Drăgan