Amânare în dosarul ICA. Dan Voiculescu, la CAB: Nu sunt niciun fel de dovezi împotriva mea
Dan Voiculescu s-a prezentat marți dimineață la Curtea de Apel București, la un nou termen în dosarul ICA, în care a fost condamnat la 5 ani de închisoare pentru spălare de bani.
„Important e să se facă dreptate. Dreptatea o fac doar judecătorii. Nu sunt niciun fel de dovezi directe și nici indirecte împotriva mea”, a declarat patronul Intact, la intrarea în instanță.
Judecarea termenului a fost amânată însă după ce unul dintre judecători a făcut marţi cerere de abţinere, pe motiv că în presă au apărut materiale „neadevărate” despre presupuse interese ale acestuia.
„Nu știu de unde a apărut porcăria asta, dar în felicit”, a afirmat Dan Voiculescu, la ieșirea din sala de judecată.
Primul termen al recursului depus de Dan Voiculescu, la condamnarea de 5 ani de închisoare dată de Tribunalul Bucureşti pe 26 septembrie 2013, a fost amânat pentru ca inculpaţii au invocat lipsa apărării.
Aşa că judecătorii Curţii de Apel au decis ca următorul termen în dosarul în care Voiculescu e acuzat de spălare de bani să fie stabilit pentru 8 aprilie. Magistraţii au stabilit în prima instanţă că Voiculescu a prejudiciat Institutul de Cercetări Alimentare, prin trecerea construcţiilor deţinute de institut în proprietatea firmelor sale.
În acelaşi dosar au mai fost condamnaţi la câte 6 ani de închisoare Gheorghe Mencinicopschi, fost director general al ICA, Sorin Pantiţ, fost ministru al Telecomunicaţiilor şi angajat al ICA, precum si Jean Cătălin Sandu, Popa Corneliu, Vlad Nicolae Săvulescu şi Flavius Pop.
De asemenea, alţi inculpaţi din dosar precum Constantin Baciu, Grigore Marinescu, Vica Ene şi Alexandru Petre – au primit câte cinci ani de închisoare.
Judecătorii au mai decis ca Dan Voiculescu şi ceilalţi inculpaţi să plătească în solidar peste 60 de milioane de euro, valoare ce reprezintă prejudiciul adus Ministerului Agriculturii.
Totodată, pe bunurile şi conturile lui Dan Voiculescu a fost pus sechestru asigurator. Printre acestea se numără o casă din Bucureşti evaluată la 250.000 euro şi un cont bancar de peste 15 milioane lei.
Dacă decizia condamnării a fost atacată cu apel de Dan Voiculescu, procurorii DNA au cerut în schimb majorarea pedepsei până la maximul de 12 ani prevăzut de lege.
Voiculescu şi-a dat demisia de două ori din Parlament, după două alegeri diferite, în condiţiile în care parlamentarii erau judecaţi doar de Înalta Curte conform vechiului Cod Penal.