UPDATE, 20 mai, ora 17.50 //Autoritățile au anunțat noi victime în România, astfel că bilanțul total al deceselor a ajuns la 1147.
Decesul 1145 se referă la un bărbat de 71 de ani, din județul Mureș, care a fost confirmat cu COVID-19 în 28 aprilie și a murit în 15 mai.Comorbidități: HTA și boli asociate cardiovasculare.
Decesul 1146 vizează un bărbat de 62 de ani, din județul Neamț. El a fost confirmat cu boala infecțioasă în 5 mai și a murit în 20 mai.Comorbidități: HTA std III, Diabet zaharat tip II, Anemie secundară.
Victima 1147 este o femeie de 47 de ani, din județul Neamț, care a fost confirmată cu COVID-19 în 29 aprilie. Decesul a fost înregistrat în 20 mai.Comorbidități: TBC pulmonar în antecedente.
Grupul de Comunicare Strategică a anunțat, miercuri, că alți trei pacienți infectați cu coronavirus au murit în România, astfel că bilanțul total al deceselor înregistrate la nivel național în rândul persoanelor confirmate cu COVID-19 a urcat la 1144. Ultimele victime raportate de autorități proveneau din județele Suceava și Hunedoara.
Decesul 1142 se referă la o femeie de 73 de ani, din județul Hunedoara, care a fost confirmată cu COVID-19 în 13 mai. Ea a murit în 20 mai.Comorbidități: HTA esentiala primara, Diabet zaharat tip II, Obezitate.
Decesul 1143 vizează o femeie de 53 de ani, din județul Suceava, care a fost depistată cu boala infecțioasă provocată de coronavirusul SARS-CoV-2 în 17 mai. Decesul a fost înregistrat în 19 mai.Comorbidități: Neoplasm ovarian, carcinomatoza peritoneala, anemie.
O femeie de 45 de ani, din județul Suceava, a devenit victima cu numărul 1144 din România. Confirmată cu COVID-19 în 9 mai, ea a decedat în 19 mai.Comorbidități: Ciroza hepatica toxica.
România a intrat în stare de alertă în 15 mai, dar chiar și așa pandemia de COVID-19 continuă să producă efecte la nivel național. De altfel, însuși președintele Klaus Iohannis trăgea un semnal de alarmă, marți, când sublinia că „virusul e încă printre noi”.
„Din nefericire, au fost în aceste zile și exemple de comportamente în totală contradicție cu normele sanitare pe care trebuie să le respectăm cu toții. Unii au înțeles complet greșit că starea de alertă înseamnă relaxarea totală a măsurilor. Procedând așa, s-au pus atât pe ei, cât și pe ceilalți în pericol. Dragi români, virusul este încă printre noi. Cu cât conștientizăm mai bine că este responsabilitatea fiecăruia să urmeze câteva reguli simple de prevenție, cu atât cresc șansele noastre, ale tuturor, să controlăm și în cele din urmă să stopăm definitiv epidemia. Altfel, există în mod real riscul de a ne confrunta cu o explozie majoră a infectărilor, iar în acest moment trebuie să vă spun că dacă regulile vor fi constant încălcate, ne îndreptăm cu siguranță spre un scenariu în care vom avea noi focare și un nou val de îmbolnăviri”, declara președintele Klaus Iohannis.
Printre altele, șeful statului mai adăuga că „am reușit, până acum, să controlăm epidemia, iar măsurile pe care le-am luat pe parcursul stării de urgență și-au dovedit eficiența. Au fost două luni foarte grele pentru toți. Ar fi dramatic să le compromitem tocmai acum, când am reușit să facem un pas important pentru a ne relua încet, încet un mod de viață mai apropiat de cel cu care eram obișnuiți. Cred că nimeni nu își mai dorește să reintrăm în starea de urgență, dar vom fi obligați să luăm din nou această decizie în situația în care ritmul de infectare și presiunea pe spitale vor crește semnificativ”.