Alpinistul Alex Găvan, despre Centura Verde a Capitalei: „Este mai degrabă un proiect de sănătate publică și social, decât unul de mediu”

Publicat: 01 07. 2023, 12:34

În urmă cu câteva zile, Senatul a votat în unanimitate proiectul de lege privind protejarea pădurilor din jurul Bucureștiului, inițiativă ce aparține platformei civice “Împreună pentru Centura Verde”.

Din cei 106 senatori prezenți, 105 au votat în favoarea propunerii, fără a exista voturi împotrivă sau abțineri. Doar un singur parlamentar a ales să nu voteze. Proiectul de lege merge acum în Camera Deputaților care este for decizional.

Zeci de organizații neguvernamentale, grupuri civice și persoane publice, unite sub umbrela platformei “Împreună pentru Centura Verde”, au transmis propunerea către Parlament în data de 12 aprilie 2023.

Proeictul de lege prevede punerea sub protecție a întregii vegetații forestiere a Ilfovului și reprezintă piatra de temelie pentru viitoarea Centură Verde București-Ilfov.

Inițiatorii platformei “Împreună pentru Centura Verde” sunt Alex Găvan, alpinist de altitudine și conservaționist, și Florin Stoican, președinte al asociațiilor Kogayon și Parcul Natural Văcărești. Printre ambasadorii platformei se numără Andreea Marin, Mircea Cărtărescu, Carmen Uscatu și Marta Ușurelu.

Alex Găvan, despre protejarea pădurilor din jurul Capitalei

Alex Găvan a explicat pentru B1TV.RO că această inițiativă ar trebui văzută ca un proiect de sănătate publică, un răspuns la problemele pe care le generează poluarea din Capitală:

“Centura Verde București – Ilfov este, din perspectiva mea, mai degrabă un proiect de sănătate publică și social, decât unul de mediu.

Componenta de mediu, reprezintă, de fapt, o parte semnificativă a soluției la poluarea din capitală și revitalizarea plămânilor verzi ai orașului”, precizează Alex Găvan.

În ceea ce privește consensul politic larg din Senat pentru acest proeict de lege, Alex Găvan precizează că este rezultatul unui efort constant depus de platforma “Împreună pentru Centura Verde” pentru a-i convinge pe decidenți de importanța protejării spațiului forestier din apropierea Capitalei:

“De la lansarea platformei civice în aprilie și până la votul în unanimitate în Senat de zilele trecute a fost dusă o activitate intensă de advocacy cu politicienii astfel încât să realizeze că poluarea nu are culoare politică și ne ucide pe toți, indiscriminatoriu.

Consensul a venit atât în urma foarte multor discuții și a unei abordări incluzive, cât și a unei abordări strategice bazată pe presiune publică pozitivă. Nu am mai fost noi vs ei, ci cu toții împreună, pentru aer curat și viitor”.

Propunerea legislativă a fost întocmită cu implicarea deputatelor Diana Buzoianu (USR) și Oana Cambera (Reper), având co-inițiatori și din alte partide politice: Mircea Fechet (PNL), fostul ministru al mediului Tanczos Barna (UDMR), ministrul justiției, Alina Gorghiu (PNL), Cristian Niculescu Țâgârlaș (PNL), Robert Cazanciuc (PSD) și Laura Moagher (PSD). Propunerea legislativă va urma acum parcursul la Camera Deputaților, forul decizional.

Ce prevede proiectul legislativ

Potrivit proiectului legislativ adoptat de Senat, pentru pădurile de pe raza teritorială a unității administrativ teritoriale Ilfov sunt permise doar tăierile în scop de reconstrucție ecologică și doar în cazurile în care existența tipului fundamental de pădure e pusă în pericol de lucrări anterioare care au destructurat arboretele sau de extinderea unor specii care le elimină pe cele principale locale, în baza unor studii de specialitate, cu menținerea compoziției specifice tipului natural fundamental de pădure. În cazuri strict justificate, se poate proceda la recoltarea arborilor care creează o stare de pericol pentru siguranța utilizatorilor pădurii.

Încălcarea prevederilor prevăzute la alin. (1) constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani. Tentativa se pedepsește.

Sunt supuse confiscării mijloacele de transport a materialelor lemnoase și orice alte bunuri care au fost folosite, în orice mod, sau destinate a fi folosite la săvârșirea infracțiunii.