Alpinistul Alex Găvan a cucerit unul dintre cele mai înalte vârfuri din lume. Tricolorul românesc, arborat la peste 8.000 de metri altitudine

Alpinistul Alex Găvan a cucerit unul dintre cele mai înalte vârfuri din lume. Tricolorul românesc, arborat la peste 8.000 de metri altitudine

Alpinistul român Alex Găvan a cucerit, pe 18 iulie, vârful Gasherbrum din munții Karakorum, Pakistan, amplasând astfel tricolorul la peste 8.000 de metri altitudine, potrivit dcnews.ro.

ADIO, CRISTI BORCEA! L-A PĂRĂSIT PENTRU UN PARTENER MAI TÂNĂR! NEBUNIE LA ÎNCHISOARE! IMAGINI INCENDIARE

„Dragi prieteni, pe 18 iulie, ora 12, ora României, am atins vârful Gasherbrum 2, de 8035 de metri, din munții Karakorum, Pakistan. Este al șaptelea vârf de peste opt mii de metri pe care am reușit să îl urc până acum fără a folosi oxigen suplimentar sau porteri de altitudine. De curând am revenit în siguranța taberei de bază. Extenuat, dar cu sufletul plin de bucurie”, a scris alpinistul pe Facebook, imediat ce a ajuns în tabăra de bază.

VESTE TRISTĂ! A MURIT FOSTUL PREȘEDINTE! VA FI DOLIU NAȚIONAL! VEZI AICI ULTIMELE IMAGINI (GALERIE FOTO)

Alex Găvan a reușit această performanță fără să folosească oxigen suplimentar sau porteri de altitudine. Expediţia a început pe 14 iunie și era planificată pentru două luni de zile.În timpul ultimei etape de aclimatizare la 7.000 de metri, Găvan şi echipa sa au intuit potenţialul momentului şi au pornit din tabăra trei ascensiunea finală către vârf. Această urcare a durat 17 ore.

LACRIMI AMARE ÎN MUZICA POPULARĂ! BIATA IRINA LOGHIN! S-A ÎNTÂMPLAT DUPĂ ACCIDENTUL VASCULAR! IMAGINI GREU DE PRIVIT (GALERIE FOTO)

În această expediție, românul i-a avut parteneri pe Lotta Hintsa și Don Bowie, acesta din urmă având peste 19 expediţii himalayene la activ, printre altele, cu vârfurile K2 (8.611 m) şi Annapurna (8.081 m), urcate fără oxigen suplimentar. Găvan și Bowie s-au cunoscut în timpul operaţiunii de salvare organizate pentru Inaki Ochoa de Olza pe Annapurna, în 2008. Cei doi au fost nevoiți să renunțe la acensiune în escalada finală din motive obiective, dar chiar și așa Găvan a atins vârful de unul singur. Don şi Lotta urmează să reia ascensiunea vârfului în zilele următoare.

„Pe 10 iulie, atunci când am plecat împreună cu Don şi Lotta să stabilim tabăra trei, planul era să dormim două nopţi la altitudinea de 7.000 de metri şi astfel să ne finalizăm procesul de aclimatizare. Urma să coborâm apoi în tabăra de bază pentru a ne odihni şi a fi apoi în formă optimă pentru ascensiunea vârfului. Aveam la noi echipament şi provizii pentru numai şase zile de stat sus pe munte. În final, cele şase zile s-au transformat în nu mai puţin de unsprezece, iar ascensiunea de aclimatizare s-a transformat în chiar ascensiunea finală a vârfului. Este cea mai lungă perioadă compactă de timp pe care am petrecut-o vreodată deasupra taberei de baza în vreo expediţie. A fost un efort extrem de dur şi de intens, cu cinci nopţi consecutive petrecute la peste 7.000 de metri”, a declarat Alex Găvan, potrivit aceleiași surse.

A fost a patra încercare a lui Alex Găvan de a atinge vârful Gasherbrum 2, după cele din 2007, 2008 şi 2016. În total, alpinistul a petrecut mai bine de şapte luni pe pantele abrupte ale acestui gigant himalayan, mai scrie publicația.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`