Dacă nu este absolut necesar să părăsim locuința, indicat ar fi să nu ieșim din casă între orele 11 și 18, când temperaturile sunt cele mai ridicate, a declarat luni Alis Grasu, managerul Serviciului de Ambulanță București-Ilfov, la „Talk B1” cu Irina Petraru, unde a făcut mai multe recomandări pentru populație în contextul condițiilor meteo caniculare.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
„Indicat ar fi ca în intervalul 11-18, dacă nu este absolut necesar, să stăm în casă, atunci când temperaturile sunt cele mai ridicate. Să nu străbatem distanțe lungi în soarele de afară, să evităm locurile aglomerate, să nu facem efort fizic în soare, să nu facem sport afară în soare, în căldură, să nu avem expuneri voluntare la soare în acest interval, respectiv plaja. Este important ca în această perioadă să avem grijă cum ne îmbrăcăm, vom purta îmbrăcăminte amplă, lejeră, vaporoasă, din fibre naturale, care să acopere cât mai mult din suprafața corporală”, a explicat Alis Grasu.
Capul, spune ea, trebuie să fie acoperit de pălărie, șapcă sau umbrelă.
„Dacă suntem nevoiți să stăm mai multă vreme afară, va trebui ca la 30-45 de minute să intrăm 10-15 minute într-o incintă ventilată și să ne hidratăm. Va trebui să consumăm minimum un litru și jumătate, în general peste doi litri de apă, chiar la temperatura camerei, neîndulcit sau foarte puțin îndulcit, sucuri naturale și să evităm băuturile cu conținut ridicat în cofeină, băuturile foarte dulci, băuturile alcoolice. Băuturile alcoolice reprezintă o agresiune în plus pentru organism și toate aceste categorii de băuturi cresc diureza, elimină apa din organism și accentuează deshidratarea”, a adăugat managerul Serviciului de Ambulanță București-Ilfov.
Întrebată dacă Ambulanța a primit mai multe solicitări decât de obicei, Alis Grasu a precizat: „Este o ușoară creștere a numărului de solicitări. Astfel, comparând weekendul acesta cu weekendul trecut, se constată o creștere cu 5,92% a numărului total de solicitări, iar când vorbim de urgențele de cod roșu și cod galben, creșterea este cu 10,69%. De astăzi de dimineață, până la ora 13:30, s-au înregistrat și s-au efectuat deja 534 de solicitări, 299 dintre ele fiind urgențe de cod roșu și cod galben, iar 43 de persoane au avut nevoie de ambulanță când se aflau în loc public. Patru dintre ele au prezentat lipotimii, iar două chiar au avut o scurtă pierdere a stării de conștiență, au făcut sincopă”.