Alina Mungiu-Pippidi: Cât de democratică mai e democrația originală românească?
Alina Mungiu-Pippidi relatează într-un editorial pentru România Curată despre democrația românească, făcând o paralelă cu cele întâmplate weekendul trecut în București, odată cu manifestația uniniștilor.
“Jandarmii români, cu o promptitudine demnă de cei ruși, au umflat pe liderii unei demonstrații unioniste pentru că se pregăteau să o ia pe un alt traseu decît pe cel autorizat și le-au dat amenzi enorme (3000 de lei). Pentru cine nu știe, în România nu e nevoie de autorizație ca să demonstrezi, numai poliția încearcă să acrediteze această idee, numai dacă ocupi zona de trafic trebuie să ceri aprobare. Cu toate astea, Rodica Stănoiu are o mulțime de emulatori prin presa cu epoleți, care au scris despre demonstrația recentă că din cauză că era inoportună, sau că ei nu erau de acord cu ea sau nu erau interesați de subiect, e profund normal să fie urcați în dubă liderii unioniști, ba, și mai rău, și mai românesc, să le terfelim reputația că eventual îi plătesc chiar rușii, dacă s-or găsi cretini să creadă așa ceva”, a scris Alina Mungiu-Pippidi.
În continuare, aceasta oferă un model de democrație, despre cum ar fi trebuit să procedeze jandarmii la manifestația de la sfârșitul săptămânii trecute.
„Hai să vă explic cum funcționează o democrație, și cum ocazional a funcționat chiar România. Jandarmii trebuie să fie ultimii care să intervină, și atunci numai dacă era în pericol siguranța sau proprietatea cuiva. Primăria trebuia să le dea autorizație să manifeste la Guvern, pentru că ei vor un plan de acțiuni de la Guvern (mi-au scris și mie, să îi ajut să intre la Cioloș, i-am ajutat deja să intre la Președinție, dar un plan vizavi de Moldova, chiar formal, tot nu s-a făcut, sunt alegeri în România și e normal să încerci să pui pe agenda problema care te preocupă)”, a mai spus Pippidi.
„Din păcate, întrebarea dacă SRI controlează pe oamenii politici sau e o luptă să fie controlat el de către oameni politici nu mai are un răspuns unilateral la ora asta. Eu îl cred pe Klaus Iohannis cînd spune că el nu se simte prizonierul serviciilor. Dar nici cealaltă alternativă nu e mai bună. SRI, DNA și serviciile nu au ce căuta în lupta politică și în alegeri, nici să manipuleze opinia publică (aveau unii tupeul chiar la demonstrația asta să întrebe pe web cum de SRI nu l-a oprit pe Simion ăsta încă înainte să facă demonstrația, ori chiar așa gîndesc românii, și refuz să cred, ori sunt postacii serviciilor). Folosirea serviciilor nu e dincolo de orice bănuială, și numai ea poate explica păruiala dintre servicii pe care o vedem de cîteva luni, e clar că nu au aceiași campioni politici, e o bătălie pentru control”, a mai spus Alina Mungiu-Pippidi.