Numele de „Legea 2 Mai”, dat de Gorghiu pentru această propunere legislativă, vine de la accidentul produs în 19 august, la ieșirea din stațiunea 2 Mai, când Vlad Pascu, un tânăr de 19 ani care consumase mai multe tipuri de droguri, a accidentat mortal 2 tineri și a rănit alți 3, apoi a fugit de la locul accidentului.
„Gândiți-vă la o lege similară cu „Legea Anastasia”, căreia să îi zicem legea 2 Mai, prin care pentru traficul de droguri de mare risc, traficanții să nu mai beneficieze de suspendare, ci doar de pedepse cu executare”, a afirmat Gorghiu, într-un interviu la DIGI24. „Sigur, denunți pe cineva, îți reduce pedeapsa, dar nu ajungi la suspendare”, completat reprezentanta PNL.
„Pedepsele sunt între 3 și 10 ani, între 10 și 20 de ani, similare cu infracțiunea de omor. Problema este următoare: uneori aceste pedepse sunt înjumătățite, pentru că această lege prevede posibilitatea ca traficantul să facă un denunț în etapa urmăririi penale, să livreze un alt traficant de droguri, să dea informații pentru identificarea altora, astfel încât să beneficieze de reducerea de pedeapsă. Și atunci e posibil ca instanța să-i dea pedeapsă cu suspendare”, a punctat Gorghiu.
Ministra Justiției a explicat faptul că în luna martie au fost modificate pedepsele pentru traficanți și că acestea sunt acum aproape la fel de mari ca cele pentru omor. „Pedepsele sunt între 3 și 10 ani, între 10 și 20 de ani, similare cu infracțiunea de omor. Problema este următoare: uneori aceste pedepse sunt înjumătățite, pentru că această lege prevede posibilitatea ca traficantul să facă un denunț în etapa urmăririi penale, să livreze un alt traficant de droguri, să dea informații pentru identificarea altora, astfel încât să beneficieze de reducerea de pedeapsă. Și atunci e posibil ca instanța să-i dea pedeapsă cu suspendare”, a punctat Gorghiu.