Alin Sîn, lider de sindicat: Unii dintre minerii blocați în subteran la mina Lupeni sunt dispuşi să intre în greva foamei

Publicat: 21 02. 2021, 21:17
Foto: Pixabay

Alin Sîn, preşedintele executiv al Sindicatului Muntele, a declarat că o parte dintre minerii care protestează în subteranul Minei Lupeni din Valea Jiului sunt dispuşi să intre în greva foamei dacă revendicările lor nu vor fi soluţionate la negocierile dintre liderii sindicali și administraţia Complexului Energetic Hunedoara (CEH). Discuțiile vor avea loc luni, la Ministerul Energiei şi la Ministerul Muncii.

Unii dintre minerii din Lupeni vor să intre în greva foamei

„Am discutat cu colegii mei care se află în subteran şi mi-au transmis că cel puţin 10 dintre ei sunt dispuşi să intre în greva foamei, de luni, dacă revendicările lor nu vor fi rezolvate. Oamenii cer plata integrală a salariilor pe luna ianuarie şi restanţele la tichetele de masă şi transport, acestea fiind întârziate de 10 luni de zile”, a declarat Alin Sîn, pentru Agerpres.

Minerii din Lupeni au protestat duminică, pentru a șasea zi la rând, deoarece nu şi-au primit salariile la timp. Circa 70 de ortaci s-au blocat în subteran, starea lor de sănătate fiind monitorizată de salvatorii mineri. Tot duminică, peste 500 de mineri şi localnici din Lupeni au participat la un marș în semn de solidaritate cu aceștia.

Alin Sîn a mai precizat că la negocierile de luni, de la București, ar trebui stabilite o serie de aspecte tehnice legate de Ordonanţa Guvernului privind plata salariilor minerilor.

Vineri, ministrul Energiei, Virgil Popescu, și premierul Florin Cîțu au discutat cu reprezentanții minerilor.La finalul ședinței, Popescu a anunțat că a fost adoptată o Ordonanță de Urgență pentru a putea asigura plata salariilor pentru următoarele trei luni.

Virgil Popescu: Minerii din Valea Jiului îşi vor primi salariile restante mai devreme de 26 februarie

Duminică, ministru Energiei a declarat că minerii care nu şi-au luat salariile vor primi banii „mai devreme de data de 26 februarie”. Sumele vor fi asigurate din Fondul de Garantare a creanţelor salariale gestionat de Agenţia Naţională de Ocupare a Forţei de Muncă.

„Trebuie să se ştie: Complexul Energetic Hunedoara, din 2019, este în insolvenţă, într-o procedură lungă de reorganizare şi cu un ajutor de stat care trebuie returnat în urma unei decizii a Comisiei Europene. Vechea guvernare a dat un ajutor de stat care a fost ilegal consumat şi trebuie returnat. Sunt datorii foarte mari către furnizori. (…) Ceea ce facem noi acum este o soluţie pe termen scurt pentru ca oamenii să-şi primească salariile”, a declarat Virgil Popescu, potrivit News.ro.

Ministrul a făcut un apel către mineri să încheie protestul, amintind că termocentrala de la Mintia este oprită, iar oraşul Deva nu are de la energie termică şi apă caldă.