Alin Burcea, prim-vicepreşedinte ANAT: „Propunerea FPTR privind taxa de ieșire din țară are ca model turistic Coreea de Nord, Afganistan sau România comunistă”

Publicat: 26 09. 2023, 19:38
Foto: Pixabay

Alin Burcea, prim-vicepreşedinte al Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism din România (ANAT), critică dur propunerea Federației Patronatelor din Turismul Românesc privind o taxă pentru cetățenii români care își petrec concediul în străinătate.

Critici dure privind propunerea unei taxe pentru turiștii care pleacă în afara țării

Alin Burcea precizează că în UE, libera circulație este un drept fundamental și că taxa de ieșire din țară pentru turiștii români “are ca model turistic Coreea de Nord, Afganistan sau România comunistă”:

“Ca om de turism cu experiență de peste 35 de ani, iau act cu surprindere și indignare față de propunerea absurdă a Federației Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR) de a impune o taxă asupra turiștilor români care călătoresc în afara țării, taxă sugerată sub pretextul promovării României. Această idee este complet nejustificată și anticoncurențială.

Mentalitatea comunistă a unor hotelieri din România, care se concentrează exclusiv pe creșterea prețurilor și nu pe îmbunătățirea calității serviciilor, reprezintă o insultă la adresa industriei turismului și a turiștilor români. Acești hotelieri par să dorească să închidă turistii români în țară, forțându-i să se cazeze în hoteluri scumpe și neîngrijite. Este inacceptabil să se sugereze că acesta ar fi modelul de dezvoltare pentru turismul românesc!

Nu putem ignora faptul că suntem parte a Uniunii Europene, unde libera circulație a cetățenilor este un drept fundamental. Ministerul Turismului nu dorește să aloce resurse pentru promovarea țării noastre în mod eficient, pentru că aceste sume nu pot fi consumate”, a declarat Alin Burcea , potrivit unui comunicat de presă.

Acesta a criticat și activitatea Organizațiilor de Management al Destinației (OMD) “care colectează bani, mulți bani pentru promovare, dar nu fac nimic”.

“De ce nu fac? De ce stau? De ce trebuie taxe noi, când avem taxele turistice, de stațiune?

Domnul Nicolae Istrate, vicepreședinte FPTR, a fost secretar de partid la ITHR (Întreprinderea de Turism, Hoteluri, Restaurante din vremea comunismului) București. Probabil de aceea are această gândire”.

Prim-vicepreşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism din România a precizat că fiecare destinație ar trebui să îi stimuleze pe turiști să vină în țară, nu să îi penalizeze pe cei care nu vor:

“Noi, cei care gândim lucid și realist în turism, fie că suntem agenți de turism, hotelieri ori transportatori, credem că fiecare destinație ar trebui să îi stimuleze pe turiști să vină. Nu să îi penalizeze pe cei care nu vor. Altfel, să ne amintim de România comunistă, când aveam nevoie de aprobări pentru plecări ”în afară” și trebuia să depunem pașapoartele, la revenire, la secția de Miliție. Mă întreb dacă această perioadă reprezintă modelul propunerii FPTR, ori Coreea de Nord, care primește turiști totuși, dar îi lasă ”un pic” mai ”greu” să iasă din țară pe proprii cetățeni”.

Alin Burcea  propune în schimb un fond de asigurare pentru biletele de avion care ar putea despăgubi turiști în cazul unor anulări sau, mai ales, insolvențe sau falimente ale unor companii aeriene.

„Sau să avem în continuare voucherele de vacanță în formula consacrată, pentru care ANAT și agențiile de turism au militat atât, primind și ”mulțumiri” adecvate de la colegii de la FPTR”.

Patronatele din turism ar pregăti cadrul legislativ pentru introducerea unei taxe speciale de promovare turistică care să fie colectată de agențiile de turism de la turiștii români care își petrec vacanțele în străinătate, potrivit unor surse, citate de puterea.ro.

Taxă specială pentru românii care își fac vacanțele în afara țării

Consiliul de Administrației al Federației Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR) l-ar fi împuternicit, recent, pe prim vicepereședintele Nicolae Bucovală să conducă un grup de lucru pentru a completa legislația în domeniu în vederea introducerii unei astfel de taxe, mai precizează jurnaliștii de la puterea.ro.

Taxa ar urma să fie introdusă în contextul înființării unui OMD (Organizația de Management al Destinației) central.

De asemenea, se ia în calcul ca această taxă să fie extinsă și la agențiile de turism online gen Booking sau alte platforme online de rezervare turistică.