Alimentele recomandate pe caniculă. Ce trebuie să evităm și ce este bine să consumăm în zilele călduroase. Sfaturile unui dietetician

Publicat: 08 07. 2024, 17:30
Actualizat: 08 07. 2024, 17:30
Foto simbol: Pixabay

Alimentele care contribuie la răcorirea corpului și meniurile care nu necesită preparare termică pot face valurile de căldură mai suportabile, a explicat Adina Rusu, președinta Colegiului Teritorial al Dieteticienilor din județul Iași, pentru Agerpres.

Alimentele pe care să le evităm pe caniculă

Adina Rusu spune că în zilele cu temperaturi ridicate „este important să evităm să consumăm mese foarte grele, întrucât consumul unor cantităţi mari de alimente la aceeaşi masă poate îngreuna digestia”.

„Mai mult, reducerea aportului caloric zilnic poate contribui la scăderea temperaturii centrale a corpului, deoarece, în timp ce munceşte să proceseze toată mâncarea consumată, organismul nostru produce şi mai multă căldură”, a explicat președinta Colegiului Teritorial al Dieteticienilor din județul Iași.

Ea a recomanda suplimentarea aportului de lichide „cu cel puţin 20-30% faţă de cantitatea consumată în mod uzual”, dar a precizat că „ nu trebuie să luăm în considerare suplimentarea consumului de băuturi alcoolice, carbogazoase sau îndulcite”, deoarece acestea sporesc deshidratarea.

„În timp ce nu există studii solide care să susţină eventualele efecte nocive ale consumului de apă rece, trebuie să conştientizăm faptul că lichidele reci nu sting setea mai repede, ci doar ne creează senzaţia că o fac. Astfel, putem avea senzaţia că ne răcorim mai rapid, riscând să bem mai puţine lichide. Întrucât în zilele caniculare nici consumul băuturilor calde nu reprezintă cea mai confortabilă opţiune, ideal ar fi să optăm pentru apă la temperatura camerei sau uşor răcită, asigurându-ne astfel că obţinem şi senzaţia de răcorire, dar şi consumul unei cantităţi corespunzătoare de lichide”, a mai spus Adina Rusu.

Dieteticiana a recomandat fructele și legumele de sezon.

„Vara vine şi cu soluţiile cele mai potrivite, fructele şi legumele proaspete, de sezon, reprezentând o metodă foarte bună prin care îi putem readuce organismului nutrienţii pierduţi. În plus, tipul mâncărurilor alese la fiecare masă poate influenţa adaptarea organismului nostru la căldură, fiind indicat să reducem consumul alimentelor procesate, dar şi al celor foarte grase, cum ar fi, de exemplu, prăjelile, maioneza, smântâna sau margarina. Mai mult, unele dintre alimentele foarte populare la grătarele din timpul verii, cum ar fi produsele din carne, pot supraîncărca sistemul digestiv, ceea ce duce la o cheltuială semnificativă de energie pentru organism şi chiar la generarea, în urma digestiei, a unei cantităţi suplimentare de căldură. Astfel, dintre macronutrienţi, proteinele sunt cel mai greu de digerat, generând şi cea mai mare cantitate de căldură”, a adăugat Adina Rusu.

Alimentele picante pot avea un efect de răcorire, spune dieteticiana

Adina Rusu a explicat că alimentele picante pot avea un efect de răcorire asupra organismului.

„După consumul acestor mâncăruri, în special într-o zi călduroasă, ne putem simţi ca şi cum întreg corpul ne ia foc. Însă răspunsul fiziologic al organismului la căldură este transpiraţia, aceasta la rândul său având efect de răcorire asupra pielii. Desigur nu vorbim despre o scădere foarte mare a temperaturii corporale, dar alături de strategiile menţionate deja, acesta metodă utilizată de sute de ani de civilizaţiile din zonele foarte călduroase poate fi utilă. Astfel, pe lângă ardeiul iute şi piper, usturoiul şi ghimbirul pot crea un efect asemănător ce are ca rezultat final uşoara răcorire a organismului”, a mai declarat președinta Colegiului Teritorial al Dieteticienilor din județul Iași pentru Agerpres.