Ministerul Sănătății interzice alimentele nesănătoase în instituțiile de învățământ, într-un context în care aproape 40% dintre copii au o greutate cu mult mai mare decât limita normală. Restricția vine ca o măsură de combatere a obezității infantile, potrivit Știrile ProTv.
Ministerul Sănătății își propune ca în toate unitățile de învățământ meniurile și produsele la care au acces copiii să fie sănătoase. Regula se aplică atât mâncării servite de cantine, cât și produselor care pot fi achiziționate de la automatele.
Pâinea îndulcită sau aromată, pizza congelată, prăjiturile din comerț, produsele de patiserie, gogoșile, brioșele cu ciocolată, chipsurile și cartofii prăjiți sunt produse care nu pot intra în componența meniului oferit copiilor.
La aceeași listă de produse și alimente interzise se adaugă și iaurtul din lapte nepasteurizat sau cel cu grăsime sub 1,5%, brânza topită, brânzeturile afumate sau prăjite, peștele prăjit sau afumat, carnea prăjită și mezelurile, sucul de fructe îndulcit și compotul cu îndulcitori artificiali. Și mierea se încadrează în aceeași categorie, fiind considerată un produs cu zahăr.
„Trasează necesitatea eliminării pe cât posibil a alimentelor ultraprocesate, alimente care sunt foarte bogate în zahăr, grăsimi și sare. Trebuie să căutăm alimentele care nu au etichete. Cu cât au mai puține etichete și mai puține substanțe pe etichete, cu atât alimentul este mai natural, mai puțin procesat”, a explicat dr. Bogdan Pascu, medic primar endocrinologie pediatrică.
În schimb, sunt binevenite alimente precum cereale integrale, cartofi dulci, humus, migdale și brânzeturi slabe. De asemenea, se încurajează consumul de carne și pește proaspăt, precum și utilizarea făinurilor integrale pentru plăcinte sau biscuiți.
Specialiștii consideră că până la vârsta de 8 ani, fetele și băieții trebuie să consume aceeași cantitate de apă. Apoi, pe măsură ce cresc, apar și diferențele. Băieții cu vârsta între 9-13 ani au nevoie de 2,1 litri de apă, în timp ce fetele din aceeași categorie au nevoie de 1,9 litri. Iar de la 14 la 18 ani, băieții ar trebui să ajungă la 2,5 litri, iar fetele la 2 litri.
Succesul unei alimentații echilibrate constă într-un „parteneriat” între unitățile de învățământ și părinți. Eforturile de a-i ține pe copii departe de produse nesănătoase la școală este în zadar dacă acasă, părinții le permit gustări nesănătoase.
Proiectul de lege cu lista alimentelor interzise în unitățile de învățământ este postat pentru consultare pe site-ul Ministerului Sănătății.