Alexandru Rafila: ”Dacă în această perioadă nu facem ce trebuie, după alegeri s-ar putea să asistăm la măsuri mult mai severe”

Alexandru Rafila: ''Dacă în această perioadă nu facem ce trebuie, după alegeri s-ar putea să asistăm la măsuri mult mai severe''
Foto: Inquam Photos / George Călin

Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS și candidat PSD la alegerile parlamentare, a spus, la România TV, că cifrele nu reprezintă realitatea epidemiologică din România și că numărul testelor a scăzut în ultima săptămână.

Acesta mai adaugă că după alegeri ar putea fi impuse măsuri mult mai severe.

„Multi dintre cei care au negat existenta virusului s-au imbolnavit, unii au si murit. Măsurile sunt cerute de situatia epidemiologica, cei care spun ca nu introduc oi măsuri se hazardează. În ultima saptamana s-a testat extrem de putin. Consecinta s-ar putea sa aiba un rasunet foarte mare in saptamanile urmatoare. Azi am avut 200 de decese, in conditiile in care au fost raportate mai putine cazuri. Undeva, ceva, nu se leaga. Daca nu-i identificam pe cei infectati , consecintele vor fi grave.

Daca în aceastăperioadănu facem ce trebuie, dupăalegeri s-ar putea săasistăm la măsuri mult mai severe”, a spus Alexandru Rafila laRomânia Tv.

A scăzut doar într-o singură zi cu 20%

„Am ajuns în acest al doilea val al pandemiei, în care numărăm peste 10.000 de cazuri pe zi și în care nu există o corelație între un număr mare de cazuri și capacitatea sistemului de sănătate publică de a identifica toate cazurile de infecție sau majoritatea cazurilor de infecție, de a face o testare corespunzătoare, de a testa personalul medical periodic. Cred că putem face aceste lucruri rapid, să le punem aplicare printr-un model care nu e neapărat invenția noastră, e aplicat în majoritatea țărilor din UE.

Am asistat la o creștere spectaculoasă în România până în urmă cu câteva săptămâni. Apoi, s-a petrecut un fenomen ciudat. Brusc numărul de teste s-a „stabilizat”, am ajuns să testăm la fel atunci când aveam 10.000 de pacienți infectați zilnic ca și atunci când aveam 5.000 de pacienți. Azi am aflat că chair a început să scadă numărul de teste destul de mult.

A scăzut doar într-o singură zi cu 20%. Deci astăzi am avut aproape 8.000 de cazuri și doar 30.000 de teste, ceea ce e anormal. Există un blocaj undeva. Blocajul cred că este undeva în zona Direcţiilor de Sănătate Publică care nu sunt încurajate să investigheze toate focarele epidemiologice, să identifice contacţii, să vadă dacă există cea mai mică simptomatologie care ar trebui să ducă la efectuarea unui test. Pentru că toate ţările care au ajuns să controleze într-adevăr pandemia au făcut acest lucru: cu cât a crescut numărul de cazuri a crescut testarea şi acest lucru a permis izolarea celor infectaţi şi oprirea transmiterii.

Oprirea transmiterii doar prin măsuri nemedicale – carantină în diverse oraşe, închiderea şcolilor, închiderea pieţelor – nu este o soluţie pentru că ea afectează, de multe ori, fundamentele societăţii. Sigur că într-o criză majoră iei măsuri extreme, nimeni nu spune lucrul ăsta, că nu se poate face, dar trebuie să fim raţionali şi să dezvoltăm acele zone ale sănătăţii publice care pot să ducă la controlul pandemiei”, a declarat Rafila, în cadrul uneiconferințe de presă.

În România, în ultimele 24 de ore, au fost confirmate 4.272 de noi cazuri de Covid, 199 de decese, iar la ATI sunt internate 1.259 de persoane.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Artefacte de 3.000 de ani au fost descoperite în Bistrița-Năsăud. Au fost găsite într-unul dintre cele mai importante situri arheologice din țară
23:51 - Primarul din Sfântu Gheorghe, supărat că elevii deja au distrus mobilierul nou pus în școli: „Vor trebui să plătească părinții”
23:16 - Sfârșit tragic pentru primul urs polar văzut în Islanda din 2016. Animalul a fost împușcat de poliție
23:14 - Marcel Boloș: Majorările de salarii au avut impact pe buget. Știu că pare destul de ciudat că au crescut încasările la buget, dar în același timp s-a mărit și deficitul / Care este explicația
22:54 - Mii de animale și-au pierdut viața în urma inundațiilor din Galați și Vaslui. Care este bilanțul
22:31 - Câți bani primim de la UE pentru pagubele generate de inundații. Ciucă: „România nu a fost reprezentată de către premierul Ciolacu la întâlnirea crucială”
22:28 - Un salvamar a fost amendat cu 1.000 de euro pentru că a salvat o femeie de la înec. Ce s-a întâmplat de fapt
21:58 - Oana Florea (PSD): Eu nu îl văd pe Klaus Iohannis în Parlament. Cum ar putea el să intre în lift cu 5 senatori odată sau să stea în bancă? S-ar potrivi la Comisia de turism, Comisia de sport, dacă ar veni la birou (VIDEO)
21:54 - Mihaela Popa (România Renaște), despre „amendamentul Iohannis”: „Sunt lucruri care atentează la democrație și asta e poate cel mai grav când faci o lege pentru un om” (VIDEO)
21:54 - Românii au intrat pe piața imobiliară dintr-o țară din Africa. Pot câștiga 3.000 de euro lunar din chirie