Alexandru Rafila: ”Vaccinurile de la Pfizer și Moderna vor fi autorizate pe 25 și 27 decembrie. Primele doze vor ajunge în România probabil în ianuarie”

Alexandru Rafila: ''Vaccinurile de la Pfizer și Moderna vor fi autorizate pe 25 și 27 decembrie. Primele doze vor ajunge în România probabil în ianuarie''
Foto: Inquam Photos / Ilona Andrei

Reprezentantul României la OMS, Alexandru Rafila, a precizat, într-un interviu pentru Republica, că vaccinul pentru Covid-19 al Pfizer va fi autorizat pe 25 decembrie, iar cel al Moderna pe data de 27 decembrie.

În România, primele vaccinuri vor ajunge, cel mai probabil, în ianuarie 2021, spune Alexandru Rafila, într-un interviu exclusiv pentrurepublica.ro.

„Rămâne să vedem ce eficiență va avea vaccinul și cât la sută din populația vaccinată va fi protejată, pentru că mai pot interveni mici erori în administrare, de exemplu, și atunci eficiența poate fi uneori mai mică decât eficacitatea din studiul clinic care se realizează în conditii extrem de riguroase și standardizate”, a declaratprof. dr. Alexandru Rafila.

Primele vaccinuri împotriva COVID-19, până la finalul anului în Europa

”Din informațiile pe care le am, cele două vaccinuri care se bazează pe tehnologia ARN mesager vor fi autorizate până la sfârșitul anului, mai exact pe data de 25 decembrie vaccinul de la Pfizer și pe 27 decembrie vaccinul de la Moderna.

După ce Agenția Europeană pentru Medicamente – EMA va autoriza vaccinul, acesta va putea ajunge în statele membre UE.

Oricum disponibil va fi probabil într-o primă etapă vaccinul de la Pfizer, pentru că există deja un contract semnat pentru statele din Uniunea Euroneană. Vaccinul de la Moderna, care are avantajul unor condiții mai ușoare de manipulare și de conservare, probabil că abia anul viitor va ajunge și în Uniunea Europeană, pentru că este rezervat inițial pentru piața SUA”, a explicat Alexandru Rafila, în interviul acordat pentruRepublica.

Care va fi durata efectului vaccinului împotriva COVID

Medicul Valeriu Gheorghiță,coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID în România a fost întrebat, în timpulconferinței de presă de vineri, care va fi durata efectului vaccinului împotriva COVID.

„Trebuie să înțelegem că în momentul acesta, indiferent cum am vrea să prezentăm lucrurile, ele nu sunt cunoscute în totalitate. Din acest punct de vedere, se estimează, pe baza datelor anterioare, că imunitatea post-vaccinală va fi de durată mai mare decât după boala naturală.

Avem, pe de-o parte, un stimul anitgenic, stimularea răspunsului imun mult mai pregnantă decât în cadrul bolii naturale. Practic, în boala naturală, fiecare persoană este expusă la o doză diferită de virus, ori în cazul vaccinării, fiecare persoană primește o doză prestabilită de proteină sau de doză de vaccin, care va produce o cantitate suficientă de proteină, care stă la baza activării răspunsului imun. Din acest punct de vedere considerăm că răspunsul imun, foarte probabil, va fi de durată mai mare decât cel dobândit după boala naturală. Sunt date care sunt în curs de evaluare.

Durata de monitorizare în aceste studii, a fiecărei persoane care a fost înrolată este de 24 de luni. Sunt date care cu siguranță vor fi disponibile în perioada următoare. Trebuie să înețegem că nu se cunosc la acest moment toate răspunsurile”, a explicat el.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Artefacte de 3.000 de ani au fost descoperite în Bistrița-Năsăud. Au fost găsite într-unul dintre cele mai importante situri arheologice din țară
23:51 - Primarul din Sfântu Gheorghe, supărat că elevii deja au distrus mobilierul nou pus în școli: „Vor trebui să plătească părinții”
23:16 - Sfârșit tragic pentru primul urs polar văzut în Islanda din 2016. Animalul a fost împușcat de poliție
23:14 - Marcel Boloș: Majorările de salarii au avut impact pe buget. Știu că pare destul de ciudat că au crescut încasările la buget, dar în același timp s-a mărit și deficitul / Care este explicația
22:54 - Mii de animale și-au pierdut viața în urma inundațiilor din Galați și Vaslui. Care este bilanțul
22:31 - Câți bani primim de la UE pentru pagubele generate de inundații. Ciucă: „România nu a fost reprezentată de către premierul Ciolacu la întâlnirea crucială”
22:28 - Un salvamar a fost amendat cu 1.000 de euro pentru că a salvat o femeie de la înec. Ce s-a întâmplat de fapt
21:58 - Oana Florea (PSD): Eu nu îl văd pe Klaus Iohannis în Parlament. Cum ar putea el să intre în lift cu 5 senatori odată sau să stea în bancă? S-ar potrivi la Comisia de turism, Comisia de sport, dacă ar veni la birou (VIDEO)
21:54 - Mihaela Popa (România Renaște), despre „amendamentul Iohannis”: „Sunt lucruri care atentează la democrație și asta e poate cel mai grav când faci o lege pentru un om” (VIDEO)
21:54 - Românii au intrat pe piața imobiliară dintr-o țară din Africa. Pot câștiga 3.000 de euro lunar din chirie