Alexandru Rafila: Un procent apreciabil de pacienți cu Covid-19 rămân cu sechele

Alexandru Rafila: Un procent apreciabil de pacienți cu Covid-19 rămân cu sechele
Foto: Facebook / Alexandru Rafila

Alexandru Rafila, membru în Comitetul Executiv al Organizației Mondiale a Sănătății și președinte al Societății Române de Microbiologie, a declarat, luni, că procentul pacienților vindecați de COVID-19 care rămân cu sechele după această boală este unul apreciabil. Afirmația acestuia vine în contextul în care în ultima săptămână, în România, numărul cazurilor noi de coronavirus aproape s-a dublat, bilanțul total ajungând la 26.582.

Câți dintre pacienții cu COVID-19 rămân cu sechele

Potrivit lui Alexandru Rafila, sechelele cu care rămân unii pacienți care au avut COVID nu sunt evidente uneori la momentul externării.

„Este un procent important de oameni care rămân cu sechele la nivelul aparatului respirator, dar și la alte țesuturi și organe. S-a constatat că boala nu afectează exclusiv plămânii, și afectează multe alte țesuturi și organe. Există oameni care fac miocardită sau care au probleme la nivelul sistemului nervos”, a declarat Rafila într-o dezbatere HotNews.ro

Pierderea gustului și a mirosului, două dintre cele mai frecvente simptome ale coronavirusului, sunt “chestiuni minimale”, spune medicul, care avertizează însă că poate dura luni întregi până la redobândirea acestor simțuri.

Sunt însă multe alte sechele care necesită inclusiv recuperare.

“Sunt multe persoane care nu au reușit să se recupereze în urma acestui virus, chiar și persoane tinere. Dincolo de deces, noi nu ne referim și la consecințele bolii în ceea ce privește sechelele bolii. Procentul este cu siguranță apreciabil”, a afirmat Alexandru Rafila.

Multe persoane rămân cu sechele respiratorii sau cardiace toată viața.

Mai suntși altecomplicaţii care pot să apară.

„Cele care sunt atribuibile infecţiei virale ar fi legate de acest răspuns inflamator exagerat din partea organismului, care poate să ducă la suferinţe neurologice cu afectare de tip neurocognitiv pe termen lung”, spuneValeriu Gheorghiţă, medic primar boli infecţioase la Spitalul Militar Central Bucureşti, potrivit Digi24.

Şi statul la terapie intensivă pe termen lungpoatepoate crea probleme, precum atrofia musculară sau diferite infecţii date de intubaţia prelungită.

Raed Arafat: Nu e o gripă obișnuită. Lasă sechele pulmonare serioase

La rândul său, secretarul de stat Raed Arafat declara la finele săptămânii trecute că infecția cu noulcoronavirusnu este comparabilă cu gripa obișnuită. Dacă majoritatea oamenilor depășesc cu ușurință un episod de gripă, în urma unui diagnostic deCOVID-19, pacienții român cu sechele pulmonare serioase.

”Asta nu se înțelege, nu e o gripă obișnuită. Acolo treci prin ea, te vindeci, ai plecat, majoritatea trec prin gripă foarte simplu. Aici vedem că la majoritatea lasă sechele, lasă sechele pulmonare serioase. Nu e o boală care este foarte simplă, are unele complicații pe care nu le vedem cu altele, are complicații nu numai pe sistemul pulmonar. Situația oricând poate să degenereze”, a explicatRaed Arafat.

CORONAVIRUS. 269 noi cazuri de îmbolnăvire și 22 de decese, în ultimele 24 de ore

Numărul de cazuri de Covid-19 noi a scăzut luni, anunță Grupul de Comunicare Strategică. 269 noi cazuri de îmbolnăvire și 22 de decese au fost înregistrate în ultimele 24 de ore.

Astfel, bilanțul total ajunge la 26.582 cazuri de persoane infectate cu SARS-CoV-2. Dintre persoanele confirmate pozitiv, 18.912 au fost declarate vindecate și externate. Totodată, până astăzi, 1.634 persoane diagnosticate cuCOVID-19au decedat.

Autoritățile mai anunță că la terapie intensivă sunt 210 pacienți infectați cu coronavirus.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Artefacte de 3.000 de ani au fost descoperite în Bistrița-Năsăud. Au fost găsite într-unul dintre cele mai importante situri arheologice din țară
23:51 - Primarul din Sfântu Gheorghe, supărat că elevii deja au distrus mobilierul nou pus în școli: „Vor trebui să plătească părinții”
23:16 - Sfârșit tragic pentru primul urs polar văzut în Islanda din 2016. Animalul a fost împușcat de poliție
23:14 - Marcel Boloș: Majorările de salarii au avut impact pe buget. Știu că pare destul de ciudat că au crescut încasările la buget, dar în același timp s-a mărit și deficitul / Care este explicația
22:54 - Mii de animale și-au pierdut viața în urma inundațiilor din Galați și Vaslui. Care este bilanțul
22:31 - Câți bani primim de la UE pentru pagubele generate de inundații. Ciucă: „România nu a fost reprezentată de către premierul Ciolacu la întâlnirea crucială”
22:28 - Un salvamar a fost amendat cu 1.000 de euro pentru că a salvat o femeie de la înec. Ce s-a întâmplat de fapt
21:58 - Oana Florea (PSD): Eu nu îl văd pe Klaus Iohannis în Parlament. Cum ar putea el să intre în lift cu 5 senatori odată sau să stea în bancă? S-ar potrivi la Comisia de turism, Comisia de sport, dacă ar veni la birou (VIDEO)
21:54 - Mihaela Popa (România Renaște), despre „amendamentul Iohannis”: „Sunt lucruri care atentează la democrație și asta e poate cel mai grav când faci o lege pentru un om” (VIDEO)
21:54 - Românii au intrat pe piața imobiliară dintr-o țară din Africa. Pot câștiga 3.000 de euro lunar din chirie