Alexandru Rafila: Testele rapide detectează și noua tulpină de coronavirus, dar nu fac diferența între tulpini / Dacă facem testul acasă, nu avem certitudinea că e bine realizat (VIDEO)

Alexandru Rafila: Testele rapide detectează și noua tulpină de coronavirus, dar nu fac diferența între tulpini / Dacă facem testul acasă, nu avem certitudinea că e bine realizat (VIDEO)
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Profesorul Alexandru Rafila a declarat sâmbătă, pentru B1 TV, că testele rapide detectează și noua tupină de coronavirus, dar ele nu pot face diferența între tulpini.

„Ele detectează și noua tulpină, dar nu fac niciun fel de diferență între noua tulpină și tulpina clasică. Nu are niciun fel de putere discrimatorie testul antigenic. Apropo de extinderea testării rapide, acum cea care e luată în considerare e cea de la unitățile și compartimentele de primiri urgențe. Poate ar fi o idee bună de extindere a testării pe bază de antigen și în alte unități medicale, inclusiv la medicii de familie. Procedura, e clar, trebuie făcută de personal calificat. Deci dacă facem noi acasă, să zic așa, nu avem certitudinea că testul este bine realizat”, a explicat Rafila, pentru B1 TV.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Alexandru Rafila: Campania de vaccinare are drept scop limitarea transmiterii coronavirusului

Alexandru Rafila a mai declarat că se așteaptă la o creștere a numărului de infectări cu coronavirus, odată ce noua tulpină descoperită în Marea Britanie, mult mai contagioasă, a ajuns și în România.

Profesorul a mai afirmat că în România, dar nu numai, există un soi decursă între vaccinare și răspândirea noii tulpini: cu cât sunt vaccinate mai multe persoane, cu atât scad riscul de transmitere a bolii și riscul ca virusul să sufere noi mutații.

„Cu cât circulă mai mult virusul, cu cât îl lași să se transmită mai mult, prin multiplicare, apar mutații, or asta e de fapt filosofia acestei campanii de vaccinare. Ea are ca scop limitarea transmiterii, că n-o să poată să elimine transmiterea, în mod evident, dar e important ca transmiterea să fie foarte mult redusă, să nu mai fie comunitară, ci sporadică. Lucrul ăsta trebuie în mod evident să se coreleze cu o foarte bună campanie de informare a publicului referitoare la vaccin”, a mai declarat Rafila, pentru B1 TV.

Despre corecta informare a populației în legătură cu vaccinul anticoronavirus, profesorul Alexandru Rafila a susținut: „Toată lumea trebuie să înțeleagă ce e acest vaccin, cum funcționează, faptul că nu afectează genomul, celulele uman pe termen lung, pentru că nu are cum prin mecanismul pus la punct când a fost fabricat, să cunoască care sunt reacțiile adverse, când pot apărea. Trebuie să știe toată lumea când se poate vaccina și când nu se poate vaccina. Vaccinul să știți că are puține contraindicații absolute, pot să fie unele temporare, dacă ai o anumită boală sau urmezi un anumit tratament de exemplu. După ce te vindeci sau termini tratamentul, poți să faci vaccinul. Deci aceste lucruri trebuie să fie bine difuzate”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`