Alexandru Rafila: Suntem în cel de-al doilea val pandemic și în România. Noi am avut o evoluție particulară față de țările din Uniunea Europeană, în sensul că am avut multe cazuri şi în timpul verii

Alexandru Rafila: Suntem în cel de-al doilea val pandemic și în România. Noi am avut o evoluție particulară față de țările din Uniunea Europeană, în sensul că am avut multe cazuri şi în timpul verii
Foto: Inquam Photos / George Călin

AlexandruRafila, resprezentatul României la OMS, a explicat miercuri, că înîntreaga Europă a intrat al doilea val al pandemiei de COVID-19, chiar dacă în România nu se poate discuta de o distincție clară între cele două perioade de infectare.

„Este valul doi în toată Uniunea Europeană, nu doar în România, odată cu reînceperea activitățilordupă data de 1 septembrie șicu începerea școlilor.A existat în primăvara o creștere a numărului de cazuri cam în toate țările Uniunii Europene, care ulterior s-a diminuat foarte mult în cursul verii și practic transmiterea s-a redus. Noi am avut o evoluțieparticulară, în sensul că am avut multe cazuri şi în timpul verii, iar acum în toamnă asistăm la ceea ce în UE se numeștevalul al doilea, o creșterea numărului de cazuri ca urmare a reluării activitățiişi cu o probabilitate de păstrare a acestui trend până spre sfârșitulanului. România se găseșteîntr-o situațiesimilară. Mi-e greu să spun că dacă toate țăriledin UE sunt în al doilea val, noi suntem în primul val”, aexplicat medicul pentruAntena 3.

Infectările cu COVID-19 cresc ca urmare a transmiterii comunitare mai intense

Numărul de cazuri creşte datorită transmiterii comunitare mai intense care apare în diverse zone din ţară, inclusiv în Capitală. Incluzându-i şi pe cei care vin temporar în Bucureşti, avem 20% din cazuri în Bucureşti. Este clar că ai o transmitere comunitară, adică te îmbolnăveşti prin contactul cu o persoană infectată pe care nu o cunoşti, nu poţi să asiguri trasabilitatea, nu poţi să testezi persoanele din jur, pentru că nu ştii cine te-a îmbolnăvit„, a mai explicat Rafila, la Digi 24.

România este în valul doi al pandemiei de COVID-19

„Suntem în cel de-al doilea și în România, cu precizarea că nu am scăzut aşa mult în vară şi am crescut transmiterea. Europa se confruntă cu ceea ce numim al doilea val de infecție. Faptul că noi am fost pe pantă ascendentă și cu perioadă de acalmie nu înseamnă că nu ne situează într-o zonă diferită față de restul țărilor din Uniunea Europeană. Nu pot să extrag România din contextul european. Deci am intrat în al doilea val o dată cu țările europene, evident”, a mai spus Rafila pentru observatornews.ro.

Acum începemsăvedem efectele deschiderii școlilor, în numărul de infectări cu COVID-19

„Și atențiecă în multe dintre statele europene au începutșcolilecu data de 1 septembrie, s-a înregistrat o creșterea numărului de cazuri, tendința este generală și sunt țări la care numărul de cazuri noi raportate la populațiedepășeștesituația din România.

Noi acum ne găsimla 10-12 zile de la debutul anului școlarșiînmod natural asistăm la o creștere a numărului de cazuri. Deciziile care ar trebui luate ar trebui luate cândvedem o tendințăclara șinu apreciem doar situația dintr-o anumită zi. E posibil să crească în continuare. Cifrele unei zile nu reflectă decât situația din ziua respectivă”, a mai explicat specialistul.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Artefacte de 3.000 de ani au fost descoperite în Bistrița-Năsăud. Au fost găsite într-unul dintre cele mai importante situri arheologice din țară
23:51 - Primarul din Sfântu Gheorghe, supărat că elevii deja au distrus mobilierul nou pus în școli: „Vor trebui să plătească părinții”
23:16 - Sfârșit tragic pentru primul urs polar văzut în Islanda din 2016. Animalul a fost împușcat de poliție
23:14 - Marcel Boloș: Majorările de salarii au avut impact pe buget. Știu că pare destul de ciudat că au crescut încasările la buget, dar în același timp s-a mărit și deficitul / Care este explicația
22:54 - Mii de animale și-au pierdut viața în urma inundațiilor din Galați și Vaslui. Care este bilanțul
22:31 - Câți bani primim de la UE pentru pagubele generate de inundații. Ciucă: „România nu a fost reprezentată de către premierul Ciolacu la întâlnirea crucială”
22:28 - Un salvamar a fost amendat cu 1.000 de euro pentru că a salvat o femeie de la înec. Ce s-a întâmplat de fapt
21:58 - Oana Florea (PSD): Eu nu îl văd pe Klaus Iohannis în Parlament. Cum ar putea el să intre în lift cu 5 senatori odată sau să stea în bancă? S-ar potrivi la Comisia de turism, Comisia de sport, dacă ar veni la birou (VIDEO)
21:54 - Mihaela Popa (România Renaște), despre „amendamentul Iohannis”: „Sunt lucruri care atentează la democrație și asta e poate cel mai grav când faci o lege pentru un om” (VIDEO)
21:54 - Românii au intrat pe piața imobiliară dintr-o țară din Africa. Pot câștiga 3.000 de euro lunar din chirie