Alexandru Rafila: Studiile arată că, într-o zi în care avem 4.000 de cazuri diagnosticate, în realitate, în România se îmbolnăvesc 40.000 de persoane

Publicat: 15 10. 2020, 20:14
Foto: 360medical.ro

Alexandru Rafila, reprezentatul României la OMS, a declarat joi seară, că situația legată de pandemia de COVID-19, este mult mai gravă de cât o arată cifrele,în România, în acest moment.

Medicul a explicat că, pentru dacă sunt disgnosticate4.000 de cazuri noi de infectare cu noul coronavirus pe zi, însă că în fiecare zi sese îmbolnăvesc 40.000 de persoane,potrivit studiilor de seroprevalenţă, care arată că între numărul diagnosticat de cazuri şi numărul persoanelor care au trecut prin boala COVID-19 există un raport de 1 la 10.

„Este o situaţie care se întâlneşte în toate ţările. Deci nu este o situaţie particulară pentru România. Întotdeauna numărul de cazuri şi sunt studiile acelea de seroprevalenţă care arată ce proporţie de populaţie a trecut prin boală, arată că între numărul de cazuri diagnosticat şi numărul de persoane care au trecut prin boală există un raport de 1 la 10. Deci înseamnă, dacă vreţi o ştire pe care să o daţi în acest moment, înseamnă că într-o zi în care noi avem 4.000 de cazuri diagnosticate, în realitate în România se îmbolnăvesc 40.000 de persoane”, a afirmat Alexandru Rafila, potrivitnews.ro.

Alexandru Rafila, despre cele peste 4.000 de infectări cu COVID-19 înregistrate în România

Miercuri, România a depășit pragul de 4.000 de infectări cu coronavirus. Un record s-a înregistrat și la secțiile de terapie intensive – 686 de pacienți internați în ultimele 24 de ore. În acest context, medicul Alexandru Rafila a tras un semnal de alarmă.

Reprezentantul României la OMS a comentat situația epidemiologică actuală de pe teritoriul țării.

„O să trebuiască să vedem care sunt până la urmă sursele cazurilor noi pentru că discutăm despre o transmitere comunitară. Acele activități care sunt sursă trebuie întrerupte pentru două săptămâni pentru că nu mai putem aștepta, după părerea mea.

Nu cred că sunt relevante calculele care se fac ci faptul căeste un trend crescător care nu se oprește. Iar stabilizarea devine tot mai scurtă. Sunt doar câteva zile în care se înregistrează mai puține cazuri, apoi revin”, a declarat profesorul Alexandru Rafila.

Președintele Societății Române de Microbiologie a mai punctat faptul că cea mai sensibilă zonă de transmisie a virusului este transportul public, trăgând un semnal de alarmă pentru luarea urgentă a unor măsuri.

„Zona cea mai sensibilă în acest moment este zona transportului public. Mare atenție la transporturile la distanță mare pentru că oferă condiții improprii și acolo se mai adună riscul de infecție”, a mai precizat Alexandru Rafila.