Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a comentat lipsa de personal de la Spitalul Gomoiu, joi, la Știrile B1 TV prezentate de Gabriela Mihai, și s-a arătat de părere că și autoritățile locale trebuie să se implice astfel încât structurile de resurse umane de la unitățile sanitare din subordine să fie funcționale.
Ministrul a precizat că săptămâna viitoare ar putea fi aprobate memorandumurile pentru deblocarea posturilor din spitale.
„Din păcate, inclusiv declarațiile acestea care au fost făcute de la Spitalul Gomoiu au fost preluate și politizate. M-am uitat și eu puțin în spațiul public. Nu cred că e cazul de politizare, e cazul de găsire a unei soluții pentru rezolvarea acestei probleme – și limitările, dacă vreți, au venit din zona Ministerului de Finanțe, la sfârșitul anului trecut, când trebuia să ne încadrăm în acea limită de deficit bugetar”, a declarat Alexandru Rafila.
„Vreau să vă dau exemple, care sunt foarte, foarte multe, autorități locale care au reușit în timp să atragă medicii să se angajeze în diverse spitale județene sau chiar în spitale orășenești. Am vizitat județul Bistrița-Năsăud, județul Maramureș, au cadre medicale suficiente în spitalele de acolo, din zonă, înseamnă că autoritatea locală, care este proprietara spitalului respectiv, a făcut din timp demersuri încât această structură de resurse umane să fie funcțională. Noi ceea ce putem să facem la Ministerul Sănătății este să adaptăm politica de resurse umane împreună cu universitățile de medicină, respectiv numărul de locuri pe care le scoatem ca să pregătim medici rezidenți, în funcție de specialitățile deficitare”, a explicat el.
„Noi putem să corelăm politica de resurse umane și de formare profesională, însă cu activitatea celor care sunt proprietarii spitalelor și care trebuie să facă – și în mod proactiv, lucrul acesta eu l-am văzut în foarte multe țări din Europa, caută încă din perioada studenției să convingă studenții, ulterior, tinerii medici să vină să profeseze într-un anumit spital, le arată avantajele pe care le au ca să profeseze acolo (…), dar lucrul acesta trebuie să fie un proces în care să se implice toată lumea. Nu cred că o autoritate locală nu este răspunzătoare pentru starea de sănătate a comunității pe care o conduce”, a mai spus ministrul Sănătății.