Alexandru Rafila speră că de anul viitor mâncarea din spitale va fi mai bună: „Sperăm să îl lansăm la începutul anului viitor”

Publicat: 04 08. 2023, 16:35
Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii, anunță un program de investiții pentru îmbunătățirea calității hranei din spitale. Acum, acest program este negociat cu Banca Mondială. Mâncarea din peste două treimi din spitalele românești este servită prin catering, de unde vin cele mai multe reclamații.

Rafila speră ca programul să fie lansat la începutul anului viitor

„Avem discuții avansate cu cei de la Banca Mondială ca să facem un program de investiții pentru îmbunătățirea calității hranei în spitalele românești și a siguranței hranei. Va fi un apel de proiecte necompetitiv pe care sperăm să îl lansăm la începutul anului viitor”, a declarat ministrul Sănătății, vineri, 4 august.

După verificarea a peste 250 de spitale s-a stabilit că două treimi serveau mâncarea prin catering și doar o treime aveau propriile bucătării, conform lui Alexandru Rafila.

„Programul Hrană bună și sigură pentru pacienți e un nou program pe care îl lansăm, de data aceasta în parteneriat cu Banca Mondială, știți bine că există această discuție în spațiul public în legătură cu mâncarea pe care o primesc pacienții”, a adăugat Rafila, scrie antena3.ro.

Acest program, care ar urma să fie lansat la începutul anului viitor, vizează reabilitatea blocurilor alimentare, acolo unde există, și dotarea bucătăriilor, conform ministrului.

Bugetul mediu pentru un spital este de 2,5 milioane de euro, iar bugetul total estimat ar fi de 450 de milioane de euro, potrivit spuselor lui Alexandru Rafila.