Alexandru Rafila: Secțiile de Terapie Intensivă se umplu cu repeziciune. Durata spitalizării în ATI este mare, nu stă nimeni acolo două, trei zile, și se mai înregistrează și decese (VIDEO)

Alexandru Rafila: Secțiile de Terapie Intensivă se umplu cu repeziciune. Durata spitalizării în ATI este mare, nu stă nimeni acolo două, trei zile, și se mai înregistrează și decese (VIDEO)
Foto: Inquam Photos / George Călin

Dr. Alexandru Rafila a comentat, joi seară, în direct pe B1 TV, evoluția epidemiei de COVID-19 și situația spitalelor din țară în lupta cu criza sanitară. El a explicat că, având în vedere numărul tot mai mare de cazuri pozitve, este nevoie de „o pregătire a sistemului de sănătate”, mai ales în condițiile în care „actuala capacitate de spitalizare poate să fie depășită”.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Alexandru Rafila, în direct pe B1 TV: secțiile de Terapie Intensivă se umplu cu repeziciune

Întrebat de Tudor Mușat unde suntem în acest moment, Alexandru Rafila a răspuns: „Este bine că s-au luat aceste măsuri, pentru că, în mod evident, sistemul de sănătate trebuie să fie pregătit să primească un eventual aflux mai mare de pacienți. Evoluția din ultimele săptămâni demonstrează că această creștere nu numai că nu se încetinește, dar chiar vedem în fiecare zi tot mai multe cazuri pozitive. Atunci, sigur că trebuie o pregătire a sistemului de sănătate. Actuala capacitate de spitalizare, care presupunea așa-numitele spitale COVID și spitale de suport, poate să fie depășită și un lucru pe care îl sesizăm cu toții – și dumneavostră l-ați menționat puțin mai devreme – secțiile de Terapie Intensivă se umplu cu repeziciune. Sigur că trebuie luate măsuri, care să poată să elibereze, dacă vreți, capacitatea de spitalizare și pe de altă parte să poată să asigure monitorizarea persoanelor infectate, care fie sunt asimptomatice, fie au forme ușoare de boală și atunci trebuie monitorizate la domiciliu. Lucrul acesta nu este neobișnuit, s-a mai practicat și se practică în multe alte țări. Noi am luat o serie întreagă de măsuri”.

„Vedeți că și percepția oamenilor s-a schimbat. În acea perioadă, când exista această obligativitate a spitalizării sau a investigației timp de 48 de ore, lumea de multe ori refuza. Acum se întâmplă invers – persoane asimptomatice, de exemplu, care sunt la domiciliu, ar vrea să se interneze pentru mai multă siguranță. În funcție de ce se întâmplă cu numărul de cazuri, oamenii încep să audă tot mai mulți cunoscuți în jurul lor care se îmbolnăvesc, se schimbă și modul în care reacționează. E firesc să fie așa, dar pe de altă parte cred că dacă nu încercăm cu toții să limităm cât putem de mult prin comportament transmiterea bolii, atunci n-o să putem să sperăm la o schimbare a dinamicii acestei infecții”, a subliniat Alexandru Rafila.

Referitor la calculele specialiștilor, care arată că dacă s-ar menține ritmul actual, de peste 4.000 de cazuri noi pe zi, paturile de Terapie Intensivă vor fi ocupate până la sfârșitul lunii octombrie, Alexandru Rafila a explicat: „ATI iese din această discuție pe care am avut-o noi, pentru că pacienții din ATI au forme grave de boală, nu au forme ușoară, deci ies clar din discuție, și mai este un aspect, care e mai puțin discutat. Durata spitalizării în ATI este mare, nu stă nimeni acolo două, trei zile, de obicei stau două, trei săptămâni și din nefericire se mai înregistrează și decese”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Artefacte de 3.000 de ani au fost descoperite în Bistrița-Năsăud. Au fost găsite într-unul dintre cele mai importante situri arheologice din țară
23:51 - Primarul din Sfântu Gheorghe, supărat că elevii deja au distrus mobilierul nou pus în școli: „Vor trebui să plătească părinții”
23:16 - Sfârșit tragic pentru primul urs polar văzut în Islanda din 2016. Animalul a fost împușcat de poliție
23:14 - Marcel Boloș: Majorările de salarii au avut impact pe buget. Știu că pare destul de ciudat că au crescut încasările la buget, dar în același timp s-a mărit și deficitul / Care este explicația
22:54 - Mii de animale și-au pierdut viața în urma inundațiilor din Galați și Vaslui. Care este bilanțul
22:31 - Câți bani primim de la UE pentru pagubele generate de inundații. Ciucă: „România nu a fost reprezentată de către premierul Ciolacu la întâlnirea crucială”
22:28 - Un salvamar a fost amendat cu 1.000 de euro pentru că a salvat o femeie de la înec. Ce s-a întâmplat de fapt
21:58 - Oana Florea (PSD): Eu nu îl văd pe Klaus Iohannis în Parlament. Cum ar putea el să intre în lift cu 5 senatori odată sau să stea în bancă? S-ar potrivi la Comisia de turism, Comisia de sport, dacă ar veni la birou (VIDEO)
21:54 - Mihaela Popa (România Renaște), despre „amendamentul Iohannis”: „Sunt lucruri care atentează la democrație și asta e poate cel mai grav când faci o lege pentru un om” (VIDEO)
21:54 - Românii au intrat pe piața imobiliară dintr-o țară din Africa. Pot câștiga 3.000 de euro lunar din chirie